Dnes po 22 hodině odstartuje na náměstí Svobody v Třinci 6.ročník Beskydské sedmičky – Mistrovství České republiky v horském ultramaratónu dvojic. Na startu se objeví více než 3100 odvážlivců v kategoriích Sport a Hobby, aby se pokusili pokořit vzdálenost 95 resp. 87 km s převýšením 5430 (příp. 5182 m).

Které dvojice můžeme považovat za favority?

V nejnabitější kategorii mužů nebudou letos chybět obhájci loňského vítězství Standa Najvert – Petr Žákovský z Adidas-teamu. Stabilní výkonnost prokázali letos mimo jiné vítězstvím v Nízkotatranské stíhačce nebo 1. a 2. místem na Lysohorském čtyřlístku (v pořadí Petr – Standa). Určitě se pokusí přiblížit k loňskému výkonu 12:08:57 hod., přestože trať se zdá být letos o něco delší (Libor Uher připouští letos podobně jako loni nějaké změny „na poslední chvíli“).

Na paty jim určitě bude chtít šlapat další zkušená dvojice „nad 40“ Zbyněk Cypra – Tomáš Svoboda, z Adidasu, podobně jako tomu bylo právě na Nízkotatranské stíhačce (rozdíl v cíli 4 minuty). Zbyněk je vítězem B7 už z roku 2011 a v následujících letech byl dvakrát druhý spolu s triatlonistou Petrem Vabrouškem. Zdá se, že jeho loňské zdravotní problémy jsou již minulostí a taky Tomáš je určitě v dobré formě.

Na startu nebude chybět ani loni stříbrný Zdeněk Kříž , tentokrát ve dvojici s Markem Causidisem (The North Face), nebo loni bronzoví – tým MaKa (Kamil Bezděk – Marek Novotný). Zapomenout nesmíme ani na další zkušenou dvojici z Julboway Gekko Aleš Velička – Radim Kasalík, nebo nezničitelného veterána a bývalého reprezentanta v maratonu Vlastíka Bukovjana (54 let) ve dvojici s Josefem Hubáčkem (KESBUK team). Vzhledem k tomu, že změny ve startovní listině jsou možné i na poslední chvíli těsně před startem, můžeme se dočkat i dalšího překvapení.

O poznání menší konkurence je v ženských týmech. Ještě před týdnem se po rozhovoru Kláry Rampírové na „Světě běhu“ zdálo, že jednoznačnou favoritkou bude právě ona v sehrané dvojici s Kristínou Skalickou (mj.vítězky B7 2013 a několika dalších závodů), ale podle posledních informací ji zdravotní problémy přece jen nedovolí, postavit se na start. Na stupně vítězů tak může určitě pomýšlet další dvojice z KESBUKu Věra Vystrčilová – Zuzana Kadlčáková nebo LoKo tým Pavlíny Procházkové a Pavly Vidmonové.

Také v mixech schází letos výrazné osobnosti z let minulých – Barča Válková (předloňská vítězka s Tomášem Petrečkem) nebo Patricie Gánovská-Puklová (loni první s Alešem Palkem), takže se největší favoritkou jeví mladá, ale stále se zlepšující Lada Zrzavecká, letos ozdobená i několika zahraničními úspěchy (mimo jiné 1. v kategorii na Swiss Irontrail 124.7 km +/–6990) . V loňské roce skončila s letošním parťákem Martinem Dunglem druhá. Lada se zdá být letos silnějším článkem týmu, tak uvidíme, nakolik dokáže Martina vyhecovat.

Kristína Skalická nakonec poběží s méně známým Petrem Bolhou (Fenix Multisport – Adidas), který už ale také má na horách něco naběháno (mj. H8, Jesenický maratón,…), takže ambice na „bednu“ jsou více než reálné. Velmi zodpovědně se letos připravuje i několika násobná účastnice B7 Katka Piechowicz , která by si s Markem Balcarem taky zasloužila pohlédnout ze stupńů vítězů na zaplněné frenštátské náměstí.