Desetikilometrová trať na atletickém stadionu pod Palackého vrchem přinesla po minulém závodě, kdy se z vítězství radoval orienťák Jan Procházka, do oblíbeného běžeckého seriálu Triexpert Asics Cup zaběhnuté pořádky.

Cílovou pásku proťal jako první ve vynikajícím čase 32:17 minuty Jiří Čípa, druhý finišoval jeho obvyklý sok Jiří Petr a třetí skončil Daniel Orálek.

„Super. Běželi jsme s Jirkou na čas a klaplo to. Je to osobák, i když jsem šel na dráze desítku teprve asi potřetí,“ povídal Čípa. Otočilo se tak pořadí z prvního dráhového Triexpertu. Na úvodní pětce byl totiž rychlejší právě Petr.

„I když mi vyhovuje víc desítka, na Jirku jsem tentokrát neměl. Snažil jsem se, co to šlo, nějakou dobu jsem se ho držel, ale zaběhl opravdu skvěle,“ chválil svého kolegu Petr, který si rovněž vytvořil osobní maximum.

I v ženské kategorii se vítězství vrátilo do osvědčených rukou. Po několika neúspěších se zase radovala Tereza Eliášková.

„Už se mi opět vrací forma. Přehnala jsem to s tréninkem a výkonnost šla dolů. O víkendu jsem běžela nějaké závody, bylo to dobré a teď na desítce jsem si zaběhla osobák. Snad budu zase vyhrávat,“ usmála se mladá vytrvalkyně.

Středeční desítka nahradila hodinovku, která byla v plánu původně. Kvůli velkým prázdninovým horkům se totiž běžely místo pětky a desítky dvě pětikilometrové distance. „Závod byl bez problémů, jen byl zbytečně moc přeplněný druhý rozběh. V něm startovalo asi 140 běžců,“ přiblížil hlavní pořadatel z týmu Triexpertu.

Poslední ze tří rozběhů startoval chvíli po sedmé hodině veřer, takže se finišovalo už za mírného šera. Chvílema hrozil i déšť, ten se naštěstí nespustil. Ani na obvykle větrném „Palačáku“ tentokrát tolik nefoukalo. Zkrátka výborné běžecké podmínky, které řada běžců proměnila v osobní rekordy.

Do konce seriálu chybějí už jen tři díly, a tak už pomalu přichází na řadu finální zúčtování. Do konečného pořadí Triexpert Cupu se každému započítává patnáct nejlepších výsledků.

„Už mám patnáct startů, ale musím ještě závodit. Chci nahnat nějaké body,“ přemítal třeba Josef Kučera, jemuž prozatím patří osmá příčka. Na čele vystřídal Lukáše Sourala Orálek, na druhém místě se však už zjevil suverénní Čípa, jenž má prozatím jen třináct startů. Pokud se objeví alespoň ve dvou ze tří závěrečných dílů, prvenství ho nemine.

Další zastávka čeká na běžce ve středu 10. září v líšeňském Mariánském údolí. Na programu je obvyklá jedenáctikilo­metrová rovinatá trať. Startuje se tradičně v šest hodin večer. Pro veterány a další zájemce je připravený předčasný start o půl hodiny dříve.

Výsledky