Protože mé sobotní vítězství s parťákem Davidem Sejkorou na Beskydské sedmičce nejen v kategoriii nad 50 let, ale i v absolutním pořadí Hobby, vzbuzuje u některých rozporuplné reakce, rozhodl jsem se na přání šéfredaktora těchto schránek, zveřejnit své vyjádření a názor.

Hned na počátku chci říct, že rozdělení kategorií na Sport a Hobby jsem vždy považoval za absolutní nesmysl a jako jediný racionální důvod k němu vidím fakt, že ochranáři z CHKO by více než 3 tisíce účastníků přes Ropici a Travný nepustili. Mnohem rozumnější by byly trasy Long (stávající) a Half (třeba z Frýdlantu na Lysou a dále po stejné trase se startem v So ráno).

Pokud by přesto pořadatel lpěl na Hobby kategorii , mohla by být určena pro ty, kteří si chtějí podobný extrém vyzkoušet, případně turisty, jejímž největším snem je vůbec dojít. V tom případě je ale nesmyslné vyhlášovat v této kategorii nějaké vítěze a medailisty.

Ale teď k mé účasti: Podle pravidel B7 je kategorie SPORT vyhlášena jako Otevřené M ČR v horském maratonu dvojic a je povinná pro sportovce, kteří jsou registrováni ve sportovních klubech a svazech vedenými pod ČUS jako je např. Adventure Race, MTB, Cyklistika, Triatlon, Orientační Běh, Atletika, Gymnastika, Plavání, Hokej, Fotbal, Ragby, Florbal, Házená, Košíková, Veslovaní, Kulturistika a jiné.

Kategorie HOBBY je určena pro širokou hobby sportovní i laickou veřejnost. Závodníci, kteří se přihlásí do kategorie HOBBY nesmí být registrováni v žádných sportovních klubech a svazech (viz. bod 7c) a jejich výkonnost by měla této kategorii čestně odpovídat (např. pokud se závodník účastní pravidelně jiných výkonnostních soutěží s výraznějšími výsledky, měl by se registrovat do kategorie SPORT a měřit tak své síly se sobě rovnými).

Ani jedno z uvedených pravidel neporušuji. Registrován nikde nejsem, pod 15 hod. jsem až do uplynulé soboty nikdy B7 nezaběhl a ani o pravidelné účasti na podobných sport.podnicích se myslím hovořit nedá, když v letošním roce jsem doběhl (po vzdání na Perun maratónu jediný závod – Hostýnskou osmu).

Na B7 jsem letos startoval již popáté a z toho jsem 3 x startoval v kategorii Hobby a 2 x ve Sportu (mix). Pokud byla má parťačka někde registrována, byť to byl v jednom případě naprosto neznámý Podvodní hokej, pochopitelně jsme se automaticky přihlásili do kategorie sport.

Z výše uvedeného vyvozuji, že pravidla mi umožňovala se naprosto svobodně rozhodnout, do které kategorie se přihlásím (pokud budu startovat i příští rok, bude to již pochopitelně, dle letošního výkonu kategorie Sport).

Do Sportu jsme byli dokonce původně přihlášeni i letos, ale poté co jsem si 14 dnů před startem proběhl novou část tratě pod Ropicí, která se mi moc nelíbila (prodírání ostružinami, 2 docela nesmyslné oblouky, které přímo vybízeli ke zkracování, podobně jako loni při seběhu do Řeky a po konzultaci s parťákem (reakce: „Jsi starší, tak to rozhodni.“) , jsem se rozhodl pro změnu – mj. i proto,že mám radši běžecké pasáže a prudké seběhy mi vůbec „nesedí“.

Pro ty, kteří by mne chtěli podezřívat z „vyčuranosti“, bych chtěl podotknout, že jsem dopředu věděl, že i ve Sportu nad 50 , bychom měli téměř jisté minimálně 2.místo.

Na argument, že bychom měli závodit se sobě rovnýma odpovím, že podobně jako ostatní „hobby“ běžci běhám ve svém volném čase, kterého vzhledem k podnikání a rodinným problémům, nemám tolik, abych mohl každý druhý víkend trávit někde na závodech a na horský běh se dostanu cca 6 – 8 krát ročně, zbytek běhám kratší trasy v místě bydliště. Ale mám jako „bývalý“ běžec asi dostatečně pevnou vůli – a věřte, že to o víkendu bolelo.

Ale ještě jedno pozitivum jsem na svém rozhodnutí našel. Díky našemu náskoku z (ne) Ropice a Travného jsme si mohli vychutnat při seběhu ze Smrku boj a první místo v té kvalitnější kategorii v „přímém přenosu“.

Zpětně považuju to, že jsme šli Hobby za chybu. Ale vrátit se to už nedá, takže se omlouvám všem, kterých se to nějak dotklo. Ale já jsem si opravdu jen v souladu s pravidly vybíral mezi trasama a možná zbaběle si vybral tu lehčí.

Na druhé straně, kdybychom byli o hodinu pomalejší, nikdo si nás ani nevšimne a kritika se snese na jiné. A já opravdu netušil, že jsem tak kvalitního času schopen. Zatím byl můj B7 osobák 15:30 a letos jsme směle plánovali cca 13:20 hod.

Jsem přesvědčen, že sport musí mít jasně daná pravidla a třeba v běhu na 400 m nemůžete napsat, že by bylo vhodné, aby závodníci běželi ve svých drahách. Takže pokud se pravidla B7 i díky našemu výkonu změní, bude to přínosné. Já s Davidem jsme byli jen špička ledovce, na které se snesla kritika, ale co těch dalších 15 týmů, kteří dali Hobby pod 15 hodin.

I když půjdou příště povinně Sport, přijdou zase jiní. A i kdyby jste dosáhli toho, že se bude kategorie Hobby vyhrávat za 16 hod., stejně se najdou rýpalové, kteří to dali za 17 a budou tvrdit, že ti před nima do Hobby nepatří.

Stanovit nějakou hranici mezi Sport a Hobby se podle mne nedá, protože ta neexistuje. Takže myslím, že by tady opravdu pomohlo jen udělat z Hobby nesoutěžní kategorii.

Některé názory autora nemusí být vždy totožné s názory redakce.