Špice věže celosvětově obdivovaného ještědského hotelu architekta Hubáčka se po dvouleté pauze znovu zapíchne do programu Salomon Trail Running Cupu, vrcholné tuzemské série terénních běhů. Už v neděli 20. září se tady poběží pátý díl letošního pátého ročníku STRC.

„Připravili jsme novou trasu. Delší a náročnější, opět v nádherné přírodě s úchvatnými výhledy především na západní stranu hřebene směrem na Světlou. Současných 17 km bychom rádi brzy protáhli na celý půlmaraton,“ říká Martin Dvořák z pořadatelského týmu po poslední prověrce trati na vlastní kůži.

Začátek bude podobný jako minule. Start z dvoupatrového parkoviště za konečnou tramvají, pak výběh ke skokanskému můstku, střemhlav dolů, jediný kousíček po asfaltu, tunelem pod sjezdovkou a pak strmě vzhůru až k vrcholu kopce opět terénem. Teprve potom následuje běhavější část. Převýšení dělá celkem 972 metrů, v jednom místě se vztyčí až na 29,3% a vrchol najdete na kótě 1 021metrů.

„Kromě prvních tří kilometrů a spojky u Světlé je trasa vedena výhradně po značených turistických cestách, nejprve modré, pak červené a nakonec zelené, “ dodává Dvořák. Letos všude doprovodná kratší verze, tady 9 km, má pouze jeden zásadní kopec – a po něm rovinu a seběh.

Občerstvovací stanice budou na 5,5 km na Ještědce a na 11 km na Pláních. Děti vyrazí na trať ve 12, dospěláci ve 13, limit na dokončení závodu činí 3 hodiny. To hlavní hvězdy, jež se chystají v hojném počtu, ji zvládnou jistě míň než za polovinu…

Pořadatelé zajišťují jako obvykle bohatý závodnický servis – hlídání dětí i úschovnu batožiny, finišerskou medaili, jídlo a pití v cíli, sms s výsledkem, fotografii z trati i elektronický certifikát. Pozor, kapacita účastníků je omezená, neváhejte s registrací.

Podrobné informace i průběžné žebříčky všech kategorií najdete na www.strc.cz