Dlouho předpokládané se stalo skutečností. Po dalším závodě brněnského běžeckého seriálu Triexpert Asics Cupu, tentokrát na jedenáctikilo­metrové trati v Líšni, převzal celkové vedení Jiří Čípa. Ten vyhrál středeční klání v čase 36:26 minuty. Dva díly před koncem tradičního podniku vystřídal na čele Daniela Orálka, a pokud alespoň ještě jednou nastoupí, celkový triumf mu už nikdo nesebere.

Na lehce zvlněné trati skončil v zamračeném podvečeru druhý tradiční Čípův rival Jiří Petr, který na vítěze ztratil třičtvrtě minuty a závodem se protrápil. Potkalo ho totiž to, co se občas přihodí skoro každému vytrvalci.

„Od půlky jsem se jen rozhlížel, do kterého křoví to zapíchnu. Nakonec jsem to vydržel až do cíle, kde jsem hned mazal do Toitoiky. Bylo to hrozné, ale stane se,“ nedělal si Petr hlavu ze zažívacích problémů. V nohách druhý v cíli prý cítil i dvě vítězné desítky, které sfouknul za víkend.

„Byl jsem na Run Tour v Pezinoku a pak v Chrudimi,“ upřesnil. Třetí finišoval nezvykle Vojtěch Koníř, jenž využil Orálkovi absence.

Suverén Čípa dosáhl triumfu i přesto, že běžel v testovacích botách Asics, které si nazul těsně před startem. „Vzal jsem si jen své závodní, ale trať byla plná nerovností a tak jsem využil možnost vyzkoušet jiné. Běželo se mi v nich na pohodu,“ pochvaloval si talentovaný přírodní běžec, jenž už vyhlíží říjnový Triexpert Vokolo Priglu.

„Tam to mám hodně rád. Jde o takový můj malý podzimní vrchol a moc se těším,“ podotkl Čípa, který chce absolvovat třeba i Blanenskou desítku nebo půlmaratón na stejném místě.

V ženské kategorii opět nenechala nic náhodě Tereza Eliášková, která časem 46:06 minuty o parník předhonila druhou Ladu Železnou a třetí Pavlínu Menšíkovou. Eliášková je už takřka jistá vítězka ženského celkového pořadí. Letošní osmnáctý díl poznamenala bohužel i jedna nepříjemná událost.

„Upadl a zranil se matador Květoslav Hána. Museli jsme přivolat sanitku. Měl odřeniny v obličeji, ale snad to bude dobré,“ povídal hlavní organizátor z týmu Triexpertu Tomáš Kalina chvíli po nešťastném okamžiku. Hének patří mezi dlouholeté účastníky seriálu a s ročníkem narození 1937 je ve startovním poli pravidelně i nejstarší.

Před třemi týdny na stejném místě musela být trať z důvodu bláta v závěrečné části před otočkou zkrácena zhruba o pět set metrů. Tentokrát se běžela klasická délka. „Ale zdálo se mi to nějaké dlouhé. Dlouho jsem tu však nebyl,“ usmíval se v cíli Miroslav Šmíd, jenž finišoval na 45. pozici. „Klikatá trať v Líšni je pro mě zrádná. Vždy si myslím, že za zatáčkou už bude točka, a ono nic,“ dodal pobaveně bývalý atlet.

Předposlední podnik letošního Triexpert Cupu se odehraje ve středu 16. září v Pisárkách pod Červeným kopcem. V plánu je klasická šestikilometrová trasa, která je nejkratší mimodráhovou distancí seriálu. Startovní výstřel zazní opět v šest hodin večer v Anthroposu.

Výsledky