Jen ten svatý Petr jako by ještě nechytil tu správnou běžeckou euforii. Anebo má jako hlavní cíl nejprve dokonale utužit těla i duše běžců. V čase startu hlavního programu druhého ročníku Běžeckého happeningu Prahy 4 ve Žlutých lázních na jeho účastníky seslal pořádnou průtrž mračen…

Stejně jako loni, kdy je zase prověřil náhlým ochlazením a ledovým větrem. Ale nepřišel si na ně ani tentokrát. Než se vyčasilo, přesunul se besídkový blok do sousední restaurace a po dešti se pak aspoň vyčistilo ovzduší na příjemný výběh.

„Běhám moc rád, je to moje přirozená aktivita. I když maraton ještě „oficiálně“ nemám, možná jsem už takovou vzdálenost někdy v lese při bloudění naběhal,“ vyprávěl olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda, jeden z významných hostů happeningu, který se na závěr vydal na pětikilometrový okruh vzhůru do vyšehradské skály.

To také olympijská vítězka a navíc mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová zůstala v civilu a povídala si se zájemci o svých běžeckých začátcích i současnosti. Zatímco už druhá skupinka vyrazila na delší pouť centrem Prahy po vltavské náplavce až na Karlův most a přes Kampu a smíchovskou stranu nábřeží zpět.

Předtím ještě vystoupili nedostižní borci z Free Run Slovakia, kteří sklidili aplaus ještě dávno před tím než strhli trička. Lékaři ze záchranky ukázali nácvik první pomoci v terénu, kdy připomenuli včasný a správný zásah na nedávném Skymarathonu Krkonoše. Rozcvičku ve formě intenzívní tabaty předvedla koučka Tereza Bartošová, Michael Dobiáš z Trailpointu diskutoval výběr správných především trailových bot. A Simona Vlašimská, vítězka předloňské Woman´s Challenge, se podělila o zkušenosti s běháním v těhotenství a s dvojčaty v kočárku.

Výroční setkání pravidelné čtvrteční Běžecké školy Prahy 4 potěšilo necelou stovku běžců, kteří sem přišli strávit odpoledne a podvečer všedního dne. Závěrečný tanec Petra Točiče na kolečkových bruslích je naladil i na cestu domů.