Olomoucké tvarůžky, kterým se dříve říkalo olomoucké syrečky, jsou druh měkkého zrajícího sýra. Tvarůžky jsou jediným českým sýrem s výraznou, pronikavou chutí, která je závislá na stupni prozrálosti. Vyrábějí se v Lošticích v Olomouckém kraji a jsou charakteristické svou silnou vůní až zápachem a žlutou barvou.

A právě v Lošticích pořádá v pátek na svátek Karel Pikal ze Střemoravského sdružení vytrvalostních sportů běžecký závod s názvem Loštický běh za tvarůžkem. Rovinatá trasa je dlouhá 7,8 km a vede po polních a asfaltových cestách. Propozice najdete zde.

Ve stejný den odstartuje v Ostravě už po jedenácté Porubský čtvrtmaraton. Jedná se o silniční okruhový závod na Hlavní třídě v Ostravě – Porubě. Start je naplánován na 11:30 h.

Zabijačkové hody a svařené víno, i to patří k podzimním běhům, zejména pak na jižní Moravě. V Bučovicích nedaleko Vyškova můžete ochutnat jak vepřové pochutiny, tak i 6,4 km dlouhý závod. Každopádně pořadatelé slibují bezva atmosféru, takže doporučujeme Sokolský běh v Bučovicích.

V sobotu 29. října si můžete udělat výlet do Grymova, kde se koná 2. ročník Grymovské podkovy, která je posledním závodem Grymovského poháru. Trať závodu vede po trase Grymov – jezdecký areál Radslavice – Grymov. Startovní výstřel zazní v 11.00 h v místním sportovním areálu. Závod je jako v loňském roce rozšířen o kategorii – příchozí (poloviční vzdálenost) a soutěž smíšených párů. Před startem i po závodě vám zahraje Libor Tulák z Ostravy.

V sobotu si můžete zaběhat taky v Luhačovicích. S Kerteamem si tady můžete zazávodit na trati dlouhé 4,4 km.

Posledním závodem na Moravě je Běh na Babí lom. Akce se koná v rámci Kuřimské běžecké ligy v neděli, prezentace proběhne na hřišti u kulturního domu v Kuřimi-Podlesí. Na podrobné info si klikněte tady.