Famózní výkony žen ozdobily Ústecký půlmaraton. Obě vítězky z pražské Grand Prix o minulém víkendu zaběhly výtečné časy i tady. Peres Jepchirchir z Keni sedmý čas roku 1:07:17. A nejlepší Evropanka, lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová, 1:12:11 – lépe v českých tabulkách všech dob běžela jen Alena Peterková (1994) a Mária Starovská (1992). Muži rozhodovali ve finiši. Vyhráli Merhawi Kesete z Eritreje a maratonský mistr Vít Pavlišta.

Vrabcová nastoupila ke svému prvnímu půlmaratonu, běžela sólo závod a – překonala rekord závodu o pět minut a nechala za sebou legendy Ivanu Sekyrovou s Petrou Kamínkovou o šest minut… „Vůbec jsem se nepřipravovala, jen v chemičce zdvihl vítr proti nám prach, ale jinak to šlo výborně,“ usmívala se. Minulou neděli běžela ještě atletickou ligu na 3 000 metrů překážek.

Může si troufnout vyrazit už i na olympijský maraton do Ria? „Na jaře to zkusím, sen pokračuje. Uvidím, jak na tom budu.“

Také nejlepší Evropan v cíli Vít Pavlišta (1:06:45) vyprávěl: „Nešel jsem na přesný čas, jsem v objemové fázi přípravy a proto jsem běžel z plného tréninku. Ke konci jsem se cítil dobře a jsem rád, že jsem Jirku porazil. Nakonec i čas byl slušný. Doufám, že mi to pomůže i pro frankfurtský maraton, který na podzim plánuju. A pak bych rád v Praze na jaře zaběhl limit na Rio.“

Ideální teplé počasí bez větru a nová jednookruhová trať bez dlažby přispěly kvalitním časům. Na mužské špici se držela širší skupinka, z níž postupně odpadávali favorité. Poslední dva zbyli Kesete a Kipyego, který po většinu trati udával tempo. Nádherný dlouhý souboj ve finiši pro sebe rozhodl mladší 19letý běžec z Eritreje. „Ano, jsem šťastný,“ říkal jen. Časem 1:00:57 zaostal jen 19 vteřin za dva roky starým rekordem závodu Philemona Lima.

„Chtěla jsem běžet na 69 minut a zvládla jsem 67. Také já jsem velmi šťastná,“ říkala Peres Jepchirchir. „Trénuju, zlepšuju se a mám chuť. Věřím, že můžu jít stále nahoru. Teď už se soustředím na Rio,“ dodala sympatická keňská dívka.

Kapacita závodu byla 3 600 běžců, k tomu 2 100 v rodinném běhu. Jako mnozí jiní stihl oba také boxerský šampion Lukáš Konečný. S půlmaratonským časem 1:33:13 byl spokojen. Vždyť má za sebou minulý týden Jizerskou padesátku. „Bylo to 48 km,“ smál se. „A docela mi to šlo, nebyl jsem tak zrušený jako po tempovém silničním maratonu.“

Kardiochirurg Jan Pirk vyhrál mezi šedesátníky za 1:41:42 a ještě před vlastním startem tleskal třetímu místu vnuka v rodinném běhu. „Příští rok postavíme s ním, se synem i snachou štafetu do maratonu,“ přislíbil.

Mezi handbikery dominoval Miroslav Šulc v čase 1:04:45, což je průměrná rychlost 35,21 km/h.

Seriál RunCzech nabízí letos ještě jako hostující závod 20. září Pekingský maraton.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky