Slovenský veterán Jan Križák z AŠK Grafobal Skalica dnes zvítězil v Porubském čtvrtmaratonu s časem 33:21. V ženské kategorii zazářila jeho tréninková kolegyně Lubomíra Maníková (AK Spartak Dubnica), která vylepšila rekord závodu o více než minutu na 38:30.

Nádherné sluneční počasí přivítalo v pátek účastníky Porubského čtvrtmaratonu. Na Hlavní třídě v Ostravě – Porubě se jich na startovní čáře seřadilo neuvěřitelných 210 (loni 157). Jedná se o účastnický rekord, běhání v republice je opravdu populární, a to je jen dobře.

Brzy po startu se vytvořila na špici závodu tříčlenná skupina ve složení Križák, Bitala, Wróbel. Do třetího z šesti okruhů však šel na prvním místě Jan Križák, aby nakonec vedení udržel až do cíle a tempo vystupňoval až k rekordnímu času.

Druhé místo si zkušeně pohlídal Polák Tomasz Wróbel před Václavem Bitalou z Lašského běžeckého klubu.

„Jsem překvapený, jak mi to dnes běželo. Mám za sebou už dost závodů, a to, že dneska udělám traťový rekord, mě překvapilo. Dvakrát jsem zkoušel na Bitalu a Wróbela trhák, ale až ten třetí mi vyšel, takže od třetího okruhu jsem běžel už sám,“ odpověděl v cíli spokojený Janko Križák.

Na otázku, zda si dá občas nějaké to pivko či vínko odpověděl: „Čtyři, pět deci červeného vína večer před závodem je to nejlepší, co můžete udělat, pak letíte jako raketa.“

Také účast v ženské kategorii byla rekordní. Vidět 34 dam na startu běžeckého závodu v Ostravě se hned tak nevidí.

První ženou v cíli byla pětadvacetiletá Slovenka Lubomíra Maníková, která zvítězila před Katkou Bluchovou z SSK Vítkovice. Od té doby, co se Katka vdala :-), tak ji to lítá neskutečně rychle. Na zářijovém Mistrovství ČR na 10 km Běchovice – Praha si doběhla pro pěkné osmé místo.

Třetí skončila Simona Vrzalová z SSK Vítkovice.

O tom, že vytrvalostní běh je především doménou veteránů jsme se mohli přesvědčit i včera. Vždyť v první desítce jich bylo šest. Například čtvrté místo vybojoval 47letý Rosťa Kolich z BK SAK Karviná a osmé 46letý Daniel Šindelek.

A to není konec, jedenácté místo ze 176 mužů bral 52letý Roman Slowioczek z MK Seitl Ostrava a velmi slušný třicátý flek 61letý Stanislav Sviták ze Žiliny.

Pořadatelé pod vedením Jaromíra Horáka se opět předvedli v dobrém světle. Za pár kaček byla možnost využít stany k převlékání, všichni dostali medaili, diplom, slevový kupón do sportovní prodejny a v cíli teplý čaj.

Máme však tři výtky. První a nejdůležitější je délka tratě. Pořadatelé tvrdí, že trať je certifikovaná, což je možné, ale v tom případě si musíme vysvětlit jak je možné, že několik závodníků si naměřilo na svých GPS od 10,08 až 10,20 km. To nehovořím o Běhu olympijského dne, který se již mnoho let tváří jako čistokrevná desítka a o Štěpánském běhu Porubou raději ani nehovořím. Pokud to pořadatelům nevadí, tak nám závodníkům ano!

Druhým problémem je tombola. Všechna čest pořadatelům za to, že byla bohatá, ale čekat hodinu s kupónem v ruce na to, zda něco vyhraji či ne, se mi moc nechce, nehledě na to, že pan aktivní moderátor mi zní v uších doteď.

Posledním výtka nebo spíše přání je nasměrováno k panu Blažejovi z firmy On line system s.r.o. Mezičasy jsou hezká věc, ale nás závodníky spíše zajímají časy za jednotlivé okruhy, abychom okamžitě mohli vidět, zda jsme ten který okruh běželi rychleji resp. pomaleji, než jsme chtěli. Nyní nám nezbývá, než vzít kalkulačku do ruky a počítat. To stejné platí pro Ostravský maraton.

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE LBK

FOTOGALERIE MK SEITL