Snad jen dva favority nedělního Salomon Trail Running Cupu na Ještědu potěší náhlé ochlazení. Jan Mrázek, zvaný Mrazák, se už díky jménu vyhýbá slunečnímu žáru. A Jan Zemaník je milovník vlhkých mlh z Beskyd.

Zkušený veterán Roman Skalský, který se na start seriálu vrací po delší pauze, se dokáže přizpůsobit všelikým podmínkám. A elitní ženy? Kamila Gregorová je původem orientační běžkyně, zvládne výběhy i seběhy. Iva Milesová se řadí mezi přední vrchařky. A nový objev Barbora Nekolová zvládá ledacos včetně letního vraždeného Skymarathonu v Krkonoších.

Špice věže celosvětově obdivovaného ještědského hotelu architekta Hubáčka se po dvouleté pauze znovu zapíchne do programu STRC, vrcholné tuzemské série terénních běhů. Už tuto neděli 20. září se tady běží pátý díl letošního pátého ročníku STRC.

„Připravili jsme novou trasu. Delší a náročnější, opět v nádherné přírodě s úchvatnými výhledy především na západní stranu hřebene směrem na Světlou. Současných 17 km bychom rádi brzy protáhli na celý půlmaraton,“ říká Martin Dvořák z pořadatelské­ho týmu.

Začátek bude podobný jako minule. Start z dvoupatrového parkoviště za konečnou tramvají, pak výběh ke skokanskému můstku, střemhlav dolů, jediný kousíček po asfaltu, tunelem pod sjezdovkou a pak strmě vzhůru až k vrcholu kopce opět terénem. Teprve potom následuje běhavější část. Převýšení dělá celkem 972 metrů, v jednom místě se vztyčí až na 29,3% a vrchol najdete na kótě 1 021metrů.

„Kromě prvních tří kilometrů a spojky u Světlé je trasa vedena výhradně po značených turistických cestách, nejprve modré, pak červené a nakonec zelené, “ dodává Dvořák. Letos všude doprovodná kratší verze, tady 9 km, má pouze jeden zásadní kopec – a po něm rovinu a seběh.

Občerstvovací stanice budou na 5,5 km na Ještědce a na 11 km na Pláních. Děti vyrazí na trať ve 12, dospěláci ve 13, limit na dokončení závodu činí 3 hodiny. To hlavní hvězdy zvládnou jistě míň než za polovinu…

Pořadatelé zajišťují jako obvykle bohatý závodnický servis – hlídání dětí i úschovnu batožiny, finišerskou medaili, jídlo a pití v cíli, sms s výsledkem, fotografii z trati i elektronický certifikát. Startovní čísla jsou ještě k dispozici, registrujte se na sportt.cz.

Podrobné informace i průběžné žebříčky všech kategorií najdete na www.strc.cz