Ideální počasí, sluníčko a čerstvý vzduch po nočním dešti přivítalo v sobotu dopoledne v areálu přerovské Prechezy davy vytrvalců, kteří si přijeli vyzkoušet, jak jim to po létě půjde. A že tam bylo živo, protože závodili i děti, které tam měly navíc připravenou pořádnou porci zábavy, to mi můžete věřit.

Keňští vytrvalci závod jen odklusali

Tradičními účastníci závodů u nás, kde se dají vyhrát nějaké peníze, jsou běžci z Benedek teamu a díky úrovni našich vytrvalců se ani nemusí moc honit. Stačí jim tréninkový klus jak třeba dnes v Přerově.

Lehce zvítězil Kibire Moses Kipruto /32:03/, druhý doběhl Mwangi Joel Maina /32:41/ a až třetí první český běžec Pavel Hrdina /AK Perná – 32:52/, který jediný aspoň trochu Keňanům konkuroval. Čtvrtý v cíli Radek Šíbl /Ekodrill Zlín – 34:53/ stejně jako pátý Jan Kostecký /TJ Šumperk – 34:56/ už doběhli s propastným rozdílem za trojící prvních tří borců. A o dalších v pořadí ani nemluvím. Naši muži se prostě přijet neukázali, zřejmě jim vypsané prémie byly málo.

Keňanky se naopak vytáhly

Na rozdíl od svých mužských kolegů ženy z Benedek teamu to rozběhli velmi svižně.

Však také vítězka Jebet Selina /36:31/ doběhla absolutně i mezi muži sedmá, druhá Senbeta Emishaw Niguese /36:46/ pak osmá, ale skvělý výkon podala také třetí žena v pořadí a devátá pak absolutně Petra Vašinová /AK Šternberk – 37:06/.

Ovšem další naše ženy běžely též výborně, protože čtvrtá Martina Vévodová /AK Perná – 37:59/ stejně jako pátá Eva Filipiová /TJ Šumperk – 38:03/ a šestá Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 38:15/ zaběhly na poměrně složité desetikilometrové trati s vložkou běhu v terénu velmi slušné časy.

V Přerově skončil seriál Agrofert Run

Poslední běžecký den seriálu AGROFERT Run 2015 proběhl v Přerově. Tentokrát si běžci dali dostaveníčko v areálu společnosti Precheza. V tomto roce tedy naposledy proběhli zájemci z široké veřejnosti trať Impuls rodinného běhu. Na nejmladší účastníky pak čekaly trasy dětských běhů Nadace AGROFERT a vytrvalci vyrazili potom na nejdelší desetikilometrovou trať Precheza Mizuno Desítka okolo komína.

Ovšem aktivní odpočinek pro všechny nabídl celodenní program Precheza Rodinného dne v Přerově.

A to vše zdarma, v případě pak hlavního závodu na 10 km za doslova lidové startovné na takovéto akci při přihlášce předem 100 Kč, přičemž vybrané peníze šly na podporu mateřských škol v okolí. Klobouk dolů. Jaký je to sympatický rozdíl proti jiným akcím dělaným na kšeft. Ty já nikdy podporovat nebudu.

V davu se běžci nedali moc odchytit

Musím se otevřeně přiznat, že debatovat se mi s maďarskými Keňany moc nechtělo. Já bych jim nerozuměl a oni mi také ne. Tím to bylo raz dva dnes vyřešené.

Tak se mi podařilo odchytit jen Pavla Hrdinu i s jeho partnerkou Martinou Vévodovou a Petru Vašinovou s Irenou Pospíšilovou.

„Škoda, že jsem na sedmém kilometru trochu ztratil,“ trochu rozmrzele mi řekl Pavel Hrdina. „V tom terénu po břehu Bečvy se dal jeden z těch Keňanů porazit. Vůbec tam neběžel dobře. Ale už se mi ztrátu nepodařilo dotáhnout.“

„Začala jsem trénovat až koncem června, protože jsem měla únavovou zlomeninu,“ přiznala se mi Petra Vašinová. „Dnes to měl být jen takový volnější test před Běchovicemi, ale v té konkurenci, co se tu sešla mezi ženami, mně to pak nedalo a musela jsem jít naplno. Ale běželo se mi dobře, tak mi to vůbec nevadí a jsem se svým výkonem dost spokojená.“ Kdo by nebyl za 37 minut, že?

„Cítila jsem se dobře a jen čekala, až za mnou holky odpadnou, ale držely se až do toho terénu, což mě překvapilo, protože jsme fakt běžely dost rychle,“ usmívala se výborně naladěná Martina Vévodová.

„Stavíme dům, není vůbec čas trénovat a do toho starost o dvě malé dcerky, od kterých chytnu kdejakou nemoc. Jako právě teď, kdy se už potýkám čtrnáct dnů s pořádným nachlazením a kašlem,“ rozebírala svoji přípravu a zdravotní stav Irena Pospíšilová. „Proto mě hodně překvapil ten čas, který jsem tady dnes zaběhla. Jak by to asi vypadalo, kdybych měla čas a mohla pořádně trénovat,“ dodala ještě na závěr.

Ono je to o možnostech, co máme v současném zběsilém způsobu života, který naše společnost praktikuje. A právě na takových akcích, jako je Agrofert Run, se mohou davy lidí odreagovat od napětí z pracovních dnů a hodně jich toho využívá.

Proto díky za takové soutěže za lidové ceny pro každého. Máte můj neskonalý obdiv a velkou pochvalu za to, že jste si ze závodů neudělali byznys a držíte je v normách přístupných snad všem lidem u nás. Díky za to pořadatelé a organizátoři seriálu Agrofert Run. Jen doufám, že v tom budete pokračovat i dál v podobném duchu.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky