Přesně v den svých 93. narozenin odstartovala olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková Běh rodným krajem Emila Zátopka, závod na počest jejího manžela, který se narodil ve stejný den i rok jako ona. Běh dlouhý 22,3 km z Kopřivnice do Rožnova pod Radhoštěm se koná vždy nejbližší datum k 19. září, tedy ke dnu narození Zátopka.

Na start u kopřivnického technického muzea se v letošním roce postavilo 185 běžců, kteří se po startovním výstřelu vydali směrem na Štramberk a Ženklavu, proběhli Veřovicemi, zdolali nejvyšší bod tratě nad pramenem Jičínky a poté seběhli do dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm, kde je slavný atlet pochován.

Již od počátku závodu se od všech běžců odpoutali Keňané Silas Kiprono Too a Justus Kipchirchir Kiprono z maďarského Benedek Team, zhruba minutový odstup si držel osamocený Jan Kohut (Relax-Fit Team), kterého pronásledovala skupinka běžců čítající Romana Hurtíka z AK Kroměříž, Václava Bitalu z domácího AK E. Zátopka Kopřivnice a dva závodníky JM Demolex Bardejov Viktora Starodubceva a Eduarda Hapaka.

O prvních dvou místech od začátku asi nikdo nepochyboval, otázka byla jen, jak si tyto příčky rozdělí. Ještě v seběhu se oba maďarští Keňané drželi bok po boku, ale v závěru se nakonec Silas Kiprono Too od svého krajana odpoutal a zvítězil v čase 1:12:45 hod.

Druhý Justus Kipchirchir Kiprono doběhl v čase 1:13:19 hod. a třetí příčku pak bez problémů udržel nejlepší Čech ve startovním poli Jan Kohut. Jeho čas 1:16:20 hod. se sice nedá srovnat s těmi keňskými, ale oproti loňsku si jej vylepšil o téměř tři minuty.

Mezi ženami kralovala rovněž běžkyně keňské národnosti závodící za Benedek Team Rebecca Jepchirchir Korir, která v sólo závodě doběhla celkově osmá v čase 1:21 hod. a překonala tak téměř o minutu traťový rekord Consalater Chemtai Yadaa z loňska.

Druhou příčku obsadila s propastnou ztrátou olomoucká stálice českého běhu Petra Kamínková (1:31:18 hod.) a třetí místo si pohlídala Jana Klimešová z USK Praha (1:35:12 hod.).

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky – celkem

Výsledky – kategorie