Znáte ten pocit, když před startovní čárou nervózně přešlapujete, čekáte, až konečně uslyšíte výstřel? Všude kolem vás se všichni protahují a zahřívají. Čekáte, až zazní odpočítávání, výstřel a start. Stále ale přemýšlíte, jak začít. Mám to ze startu hnát? Nebo běžet opatrně a zlehka?

Strategie rozložení sil je důležitá součást každého závodu. Můžete si buď zaběhnout pro osobní rekord, nebo se sotva doplazit do cíle, a to úplně vyšťavení a vyčerpaní. Vše záleží na tom, jakou zvolíte taktiku. Přinášíme pár dobrých tipů pro váš další závod.

Pokud vystartujete příliš rychle

Přišel váš den D, atmosféra je neuvěřitelná, adrenalin až to možné není, všude plno lidí. To vše vás žene dopředu, doslova vás to ze startu vystřelí. Máte pocit, že běžíte vcelku pomalu, nicméně realita může být jiná. Díky adrenalinu lehce přepálíte začátek, aniž byste si to uvědomili.

Během půlmaratónu běžte prvních pět kilometrů rovnoměrně, nebo zpomalte o 5 až 10 sekund než je vaše průměrné půlmaratónské tempo. Během maratónu byste měli běžet o 10 až 15 sekund na kilometr pomaleji, než je váš průměr na prvních pěti kilometrech.

Jak nato?

Během tréninku si vyzkoušejte souvislý běh v takovém tempu, v jakém chcete běžet daný závod. Takové tréninky pomohou tělu si zvykat a přizpůsobit se na tempo, kterým chcete běžet v den závodu. Během některého tréninku vyzkoušejte na rozehřátí jedno kolečko v závodním tempu. Vyzkoušíte si, jaké to je a zároveň se zahřejete. Během závodu na prvních kilometrech zvolte pomalejší tempo, než je vaše plánované a následně postupně zrychlete a snaže se udržet tuto rychlost.

Pokud vystartujete příliš pomalu

Pokud po doběhnutí zjistíte, že máte nějak hodně síly, pravděpodobně jste si špatně rozložili síly, a tak ztratili možnost zaběhnout si svůj osobní rekord. Rozumnou strategií je rozložení sil hlavně na prvních kilometrech. Může to znamenat běžet o něco pomaleji, nicméně to neznamená šetřit se a v v cíli zjistit, že jste nějak nabití energií.

Pokud je před vámi závod na pět kilometrů první dva kilometry byste měli běžet o 3% až 6% rychleji než je vaše předpokládané tempo. Jak ukazuje studie vědců z University of New Hampshire rychlejší začátek na 5 kilometrové distanci vede k celkovému rychlejšímu času. Tato strategie může znamenat, že z celkového času budete postupně ukrajovat nějaké vteřinky, a tak se neustále zlepšovat.

Jak nato?

Snažte se během tréninků běhat v tempu na pět kilometrů. Těsně před závodem zahřejte nohy pár velmi rychlými úseky, aby se nohy přizpůsobily rychlosti a zátěži, která jej čeká. Abyste nenarazili do zdi, natrénujte si onu strategii během vašich tréninků. To znamená první dva kilometry v rychlejším tempu než bude průměr a následně závodní tempo.

Pokud zpomalíte uprostřed závodu

Pokud v polovině závodů cítíte, že zpomalujete, může se stát, že ztratíte odvahu a motivaci pokračovat v dosažení vysněného času. Možná se vám hlavou honí, že to je teprve polovina závodu a vy už nemůžete. Říkáte si, snad „nenarazím do zdi.“

Zpomalení během závodu často bývá spojené s psychikou, jak říkáme s hlavou. Abyste takovému stavu zabránili, je rozumné pravidelně a v správném množství doplňovat energii před závodem. Pokud vás ale i tak přemůžou chmurné myšlenky, nepropadejte panice, neustále se motivujte a uvědomte si, že jste již velkou část zvládli a nejste jediní, kteří toho mají dost. Závod bolí všechny.

Jak nato?

Jak uvádí server Active, snažte se neustále motivovat. Dávejte si malé cíle. Doběhnu k tamtomu stromu, k tomu domu a tak dále. Postupně si přidávejte takové cíle. Pokaždé když to zvládnete máte na výběr, buď o něco zrychlíte, nebo se pokusíte dané tempo udržet až do cíle. Vše záleží jen na vás a na tom, jak hodně se poddáte své hlavě.