Je to již několik let, kdy se na trailové scéně objevila tehdy nenápadná mladá běžkyně původem ze Švédska Emelie Forsberg. Stačilo ovšem jen několik závodů a bylo jasné, že se jedná o neobvyklý běžecký talent. Od prvních startů ve světovém skyrunningovém kolotoči totiž Emelie dokázala soupeřit s těmi nejlepšími horskými běžkyněmi na světě!

V současnosti je Emelie nejznámější trailovou běžkyní světa, kterou její fanoušci obdivují nejen kvůli vítězstvím, která sbírá jako na běžícím páse. Pro Emelie je typický především její nezaměnitelný úsměv od ucha k uchu, díky kterému je tolik populární.

Na start závodu jedině s úsměvem

S úsměvem se Emelie staví i na start každého závodu, což hodně vypovídá také o její filosofii a přístupu ke sportu obecně. Jak říká Greg Vollet, manažer mezinárodního týmu Salomon, který si Emelie před lety vyhlídl, Emelie stejně jako její přítel Kilian Jornet neuvažuje o tréninku způsobem „musím to jít odběhat“, důležitý je pro ni zejména její vztah k přírodě a horám. K závodům ve vysokých horách, ať už těm běžeckým v létě či skialpinistickým v zimní sezóně, dospěla Emelie postupem času takřka přirozeně. Celé roky se totiž věnuje orientačnímu běhu, lezení, trekování, lyžování a dalším sportům, které mají k horám blízko.

Minulý rok v prosinci Emelie doprovázela Kiliana při pokusu o rekord na Aconcague, přičemž se sama o rychlostní výstup pokusila. Kiliana a další „salomoňácké“ kolegy Emelie často doprovází také při jejich alpinistických akcích s vysokou technickou náročností a minimem vybavení. To vše jen dokládá, že se z 27leté Emelie během posledních let stala komplexní horská sportovkyně.

Stejně jako Kilian disponuje Emelie neuvěřitelnou závodní univerzálností

Pro Emelie je stejně jako u Kiliana typická její univerzálnost. Je totiž schopná vyhrávat krátké a rychlé závody i dlouhé ultramaratony. Rychlost letos prokázala například vítězstvím a traťovým rekordem na extrémně náročném a rychlém Mount Marathonu. Za sebou už má ovšem také start na královské stomílové distanci, ačkoliv takto dlouhých závodů se zpravidla neúčastní. Na velmi náročném závodě Diagonal des Fous z toho v roce 2013 hned při její první stomílové zkušenosti bylo druhé místo.

Od roku 2012, kdy se Emelie poprvé zúčastnila závodu ze světového skyrunningové žebříčku, dokázala vyhrát prakticky všechny nejznámější světové horské závody o délce 20 až 80 kilometrů. To jsou distance, na kterých je v dnešní době Emelie málokdy porazitelná.

Její „vítězný“ seznam čítá závody jako Transvulcania, Zegama Marathon, Matterhorn Ultraks, Dolomites Skyrace, Ice Trail Taranteise, Salomon Glencoe Skyline či Mont-Blanc Ultra Marathon. To jsou opravdu podniky s tou nejužší světovou špičkou!

Ve volném čase najdeme Emelie u plotny či na zahrádce

Ještě před tím, než se z Emelie stala profesionální sportovkyně v týmu Salomon, věnovala se studiu a jejímu oblíbenému pečení. Právě pečení různých dobrot, cukroví, buchet a dalších pochoutek je i pro Emelie velkým koníčkem dodnes.

Fanoušci si díky jejímu „cukrářskému“ blogu, kde zveřejňuje originální recepty, mohou přijít na své a nechat se inspirovat Emeliiným jídelníčkem. Kromě vaření a pečení Emelie ráda pěstuje suroviny sama na zahrádce, ať už ve svém rodném Švédsku, francouzském Chamonix či norském Tromso, kde přechodně žije, pokud zrovna necestuje po světě za těmi nejnáročnějšími horskými závody.