Existuje pár věcí, které nám běžcům opravdu dokážou zvednout mandle. Jasně, na první pohled vypadají neškodně, ale každý zapálenější běžec při nich zatíná zuby a má sto chutí házet keckama. A co dokáže vytočit vás?

1. Děcko, které se během závodu žene dopředu, aby se vám zastavilo přímo pod nohama, než se znovu rozběhne

Jasně, je skvělé vidět, že děti začínají se sportem už v raném věku. A moc jim fandíme – dokud se nám v závodě nečekaně nezastaví přímo pod nohama a totálně nám nerozhodí rytmus.

2. Slovo „jogger“

Nálepka „jogger“ otřese sebevědomím každého běžce. Většina vám řekne, že i když nejsou z nejrychlejších, jejich bolavá kolena, závodní čipy a zablácené boty svědčí o tom, že jsou běžci, žádní joggeři.

3. Auto, která na vás troubí

Pro většina běžců nepředstavuje nečekané zatroubení za zády velké povzbuzení. Běžec si troubení vykládá jako: „Koukej mi vypadnout z cesty!“ A když se zatroubení ozve v okamžiku, kdy jste unavení a snažíte se ze všech sil doběhnout domů, je to poslední věc, kterou chcete slyšet.

4. Zvířata, která vás vyděsí v polovině výběhu

Jste myšlenkami jinde a naplánovaný dlouhý běh vám hezky utíká, když na vás najednou vystartuje štěkající pes. Z leknutí vám vylétnou tepy až do nebe, uskakujete stranou a trvá vám pěkných pár minut, než se z toho vzpamatujete.

5. Uprostřed běhu se vám vybijí hodinky

Chystáte se zmáčknout si osobní rekord a při pohledu na zápěstí zjistíte, že je váš garmin posledních pár kilometrů zdechlý a vaše ďábelské tempo se neobtěžoval změřit. A jako bonus vám to v tréninkovém deníku rozhodí grafy a tabulky.

6. Během tréninku někde vyklepete klíče

Některé běžecké oblečení má skryté kapsičky, do kterých si můžete dát klíče od domu nebo auta. Ty vám ale stoprocentně nezaručí, že se s nimi domů i vrátíte. Jestli jste se někdy museli vracet posledních šest kilometrů po vlastních stopách, abyste našli klíče od auta, víte moc dobře, jak to dokáže naštvat.

7. Vítr, který fouká snad odevšad

Strávili jste někdy polovinu běhu uvažováním nad tím, kdy vám konečně začne foukat do zad? V teoretické rovině je to prosté: rozeběhnete se proti větru a očekáváte, že cestou zpátky vám bude foukat do zad, jenže v některých větrných dnech to není tak prosté. Boční vítr a aerodynamické tunely mezi domy a budovami mohou běžcům bránit držet konzistentní tempo, nemluvě o tom, že je to prostě obecně k vzteku.