Starobělské Lurdy se nezadržitelně blíží. Už máme za sebou tucet tréninků na závodním okruhu. Ty se konají každé úterý a čtvrtek v 17.30h nebo v neděli v 16.00h a zúčastnit se jich může opravdu každý. Často střídáme běh s chůzí a taky děláme krátké půlminutové přestávky na vydýchání. Scházíme se tady.

Startovní listina se nám plní, je nás už hodně přes 200, ale mnoho běžců nechává registraci na poslední chvíli, však to znáte. Na startu očekáváme více než 400 účastníků.

Přihlašování online bude možné do 5. listopadu, ale pozor, originální medaili obdrží jen ti, kteří se stačí přihlásit do 20. října. Zbývá tedy už pouze jeden týden!

Závodníci budou bojovat o téměř půl metru vysoký křišťálový pohár starosty, ten je v současné době ve výrobě v renomované nižborské sklárně Rückl Crystal, takže žádná sériovka, ale originál.

Celkový vítěz dostane kromě poháru taky běžecký kočárek v hodnotě 13 000 Kč od amerického výrobce B.O.B.

Starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář, který bude pohár nejrychlejšímu běžci předávat, se do závodu taky přihlásil: „V dětství jsem trénoval v SSK Vítkovice, ale následně jsem se věnoval spíše kolektivním sportům. V posledním období sport zanedbávám. Závod tedy beru jako možnost relaxace a pohodového sportování v mém oblíbeném Bělském lese. Snad nám bude přát počasí a dorazí mnoho skvělých závodníků i nadšením hýřících sportujících občanů.“

1. ročníku se zúčastní nejen běžci z Ostravska, ale i z Olomouce, Kroměříže, Prostějova, Přerova a taky z Pardubic.

„Dcera si na nic dlouhého netroufne a já se s ní občas rád proběhnu, hledáme vždycky něco kratšího a zajímavého. A jestliže dcera řekne „sem musíme příští rok zase“, tak nás tam budete mít pravidelně,“ napsal nám například Pavel Galbavý z Olomouce.

Další z přihlášených, Pavlína Dávidíková, se na Starobělské Lurdy registrovala nejen z touhy něco udělat pro své zdraví, ale tréninky na něj bere jako další možnost, jak se připravit na extrémní Spartan Race. „Bělský les mám blízko bydliště a to mi vyhovuje. Na trénincích potkávám fajn kamarády, chci se ve své výkonnosti posouvat dál a zároveň motivovat další lidi, aby začali běhat. Taky se chci naučit lépe mapovat lesní terén. A konečně, chci být u toho a pomoci rozhýbat Ostravu,“ těší se Pavlína.

Prize money v celkové výši 14 000 Kč jsou vypsány pro všechny kategorie, nejen elitu. Novinkou je taky limit závodu, ten jsme stanovili na 40 minut! Sám jsem absolvoval 3,2 km dlouhý okruh svižnou chůzí za 32 minut. Na startovní listině máme i 6letého šikulu, který jej zvládl v tréninku za 26 min.

První ročník je jen jeden, tak s přihláškou neváhejte. Vy, co absolvujete v sobotu Hornickou 10, nebojte se Lurdy v neděli vyklusat. Příští rok budou obě akce od sebe o týden, protože H10 se koná vždy první listopadovou sobotu a Starobělské Lurdy budou vždy druhou listopadovou neděli.

Rok 2015 Rok 2016
H10 – První listopadová sobota – 7. listopad H10 – První listopadová sobota – 5. listopad
SL – Druhá listopadová neděle – 8. listopad SL – Druhá listopadová neděle – 13. listopad

Vysvětlivky: H10 – Hornická desítka, SL – Starobělské Lurdy

A nezapomeňte, že i pomalý běh je lepší než žádný.

Tréninky na Facebooku

Starobělské Lurdy na facebooku