Brno – Rekordní. To je slovo, které asi nejlépe shrnuje letošní ročník brněnského běžeckého seriálu Triexpert Asics Cupu. Alespoň jednou se některého z dvaceti dílů zúčastnilo 1193 vytrvalců a historický zápis se měnil i v počtu účastníků jednoho závodu. A to dokonce dvakrát. Nejprve padl rekord hned v úvodních Pisárkách, posléze ho překonal Palackého vrch, který byl součást Olympijského běhu, a dorazilo na něj 350 účastníků.

„Oproti loňsku jsme celkové číslo překonali o víc jak stovku. Těší nás, že vidíme pořád nové tváře. Často se stává, že je Triexpert Cup pro běžce – nováčky závodní premiéra. Stejně tak jsme rádi, že se k nám stále vracejí i známí štamgasti, kteří vědí, co ve středu navečer dělat. Letos se taky seriálu zúčastnila dvojice nevidomých běžců, což je super. V pořadatelském týmu panuje velká spokojenost,“ chválil devatenáctý ročník stále populárnějšího podniku hlavní pořadatel Tomáš Kalina.

To bylo na úvod několik čísel a základních údajů. I když je Triexpert Cup určený široké veřejnosti, objevují se v něm vynikající závodníci. Tím nejlepším se stal suverénně Jiří Čípa. V seriálu je přitom nováček. Minulý rok si zaběhl jen jeden díl a letos se do toho opřel naplno.

Jen ve třech ze šestnácti závodů, do kterých nastoupil, poznal hořkost porážky. V celkovém pořadí napříč všemi kategoriemi překonal o víc jak sto bodů svého kamaráda Jiřího Petra, o další víc jak stovku zůstala zpět vytrvalecká ikona Daniel Orálek.

„Ze svého triumfu jsem docela překvapený. Konkurence totiž bývá kvalitní. Zpočátku jsem ani neplánoval, že bych startoval tak často (do celkového pořadí se počítá patnáct závodů z dvaceti). Když jsme však viděl, že můžu bojovat o prvenství, tak mi to nedalo. Nejtěžší pro mě byly první Obřany, kde jsem zvedl tuhou a nakonec vítěznou bitvu s Danem Orálkem. Tam jsem se fakt vyšťavil,“ vzpomínal sympatický Čípa, jenž se zaměřuje na dlouhé vzdálenosti a ve svém repertoáru má i extrémní triatlony.

To co znamená mezi muži Čípa, je v ženách Tereza Eliášková. Věkem ještě juniorka si pro celkové vítězství došla taktéž suverénně. Ze sedmnácti startů triumfoval jedenáctkrát a nebýt mírné několikatýdenní krize způsobené přetrénováním, mohla slavit ještě víckrát. Druhá celkově skončila Pavlína Menšíková a třetí Jana Baštářová.

Ve středu proběhlo závěrečné vyhlášení, kde ti nejúspěšnější dostali poháry a jiné ceny.

„Dorazilo asi sto skalních příznivců. Řízky se snědly, takže se to vydařilo,“ usmál se Kalina. „Dostali jsme třeba pěkné kompresní návleky. Vládla příjemná atmosféra. Ostatně to je fakt, který mám na Triexpertu rád. Každý týden potkám známé a pokecám. Vedle toho si i kvalitně zatrénuju,“ liboval si Čípa.

I když jsou organizátoři s letošním ročníkem Triexpert Cupu nadmíru spokojení, vždy je co zlepšovat.

„Po každém ročníku vždy říkáme, že je poslední. Ale teď vážně. Vyloženě žádný průšvih se nám nestal. Nějaké věci občas trochu drhly, ale postupně jsme je vylaďovali. Teď mám na mysli třeba kooperaci při zranění nebo problémy při prezentaci. Jsem rád, že jsme pořadatelsky ustáli organizaci náročného Olympijského běhu, který se od běžných dílů v hodně věcech lišil. Některé prázdninové závody byly kvůli vedru na hraně únosnosti, v minulých letech se jich tolik v tropech neběželo,“ připomněl Kalina horké letní dny, kvůli kterým musela být i zkrácená původně dráhová desítka na pětku.

„Já bych zlepšil to, aby byly závody delší a vedly míň po asfaltu,“ vzkázal Čípa. „I když by mi to vyhovovalo víc, tak si samozřejmě dělám srandu,“ zavtipkoval.

Pořadatelé už v hlavách mají příští jubilejní ročník. „Závratné novinky nechystáme. Tento model funguje už asi čtyři roky a postupně sedl do zajetých kolejí. Otázka je, jestli to je dobře nebo ne. Ale pár novinek určitě bude. Vše samozřejmě záleží, zda najdeme partnery a sponzory pro další ročník. Bez nich (Triexpert, MILT, Asics, Compressprt, Siemens, Johny servis, Jihomoravský kraj a Statutární město Brno) by se letošní ročník nemohl konat na úrovni, kterou chceme udržet (mobilní WC, občerstvení po závodě, úschovna, slavnostní vyhlášení, čipové měření, závody na dráze…),“ uzavřel Kalina.

Výsledky