Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům červené řepy.

Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům.

ÚČINKY ČERVENÉ ŘEPY NEJSOU ZANEDBATELNÉ

zdroj křemíku – díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.

kyselina listová – mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová, která pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.

vláknina – díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.

trávicí účinky – mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

protinádorové účinky – červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.

další vlastnosti – podporuje nervový systém a vyživuje nervy, má protisklerotické účinky, díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev, ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě, má pozitivní vliv na zrakovou ostrost je vodná při menstruačních a klimakterických potížích, vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla.

obsahuje – draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další látky

BEZVA RECEPT: PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Pokud jste si znechutili červenou řepu v dětství v podobě nenáviděného konzervovaného salátu s vtíravou anýzovou příchutí – nabízíme vám recept, který pro vás ztracenou chuť probudí naplno!

Troubu předehřejeme na 200 °C. Dostatečně dlouhý kus alobalu přehneme napůl, aby byl dvojitý a případně se neprotrhl. Červenou řepu položíme doprostřed rozprostřeného alobalu spolu s česnekem, hodně ji posolíme a dochutíme mletým pepřem. Potom přehneme strany alobalu a než alobal uzavřeme do balíčku, přilijeme dovnitř trochu vinného octu a olivového oleje.

Pak náplň v alobalu pečlivě uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu a půl doměkka. Po upečení propícháme slupku vidličkou, řepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na talíř. Pokapeme balsamikovým octem, olivovým olejem, hrubou mořskou solí a třeba i hoblinami parmazánu.

Zdroj: www.cervena-repa.cz