Kdyby vás někdo požádal, abyste mu vyjmenovali pět značek běžeckých bot, které by to byly? A napadla by vás vůbec Puma? Německá firma, která v loňském roce oslavila už devadesát let od svého založení, tradičně nabízí sportovní oblečení, obuv a doplňky, nicméně mezi běžci nepatří k nejpopulárnějším.

Některé modely z jejich nabídky jsou povedenější (třeba řada FAAS), jiné méně (Mobium), a když se v létě objevily na trhu inovované boty z řady Ignite, byli jsme zvědaví, do které kategorie se zařadí. Jaké tedy jsou Ignite XT, na jejichž vývoji se podílel i nejrychlejší muž planety a jedna z nejznámějších tváří značky, Usain Bolt?

Primárně jsou to boty multifunkční, určené nejen k běhu, ale i pro všeobecnou kondiční přípravu, nebo chcete-li crosstraining. Bota vypadá na první pohled pohodlně, svršek vyrobený z Airmesh síťoviny je měkký, příjemně obepíná nohu a je doplněný bezešvými podpůrnými panely. Zesílení v oblasti paty má zabránit pohybu nohy do stran.

Uprostřed podrážky je po celé její délce ohybná drážka, která usnadňuje rychlou změnu pohybu do všech směrů. Přes všechna tato vylepšení však ona měkkost může být až na škodu – mám poměrně výraznou pronaci a ne zrovna ideální běžecký styl a při běhu jsem měla neustále u pravé boty pocit, že mi noha ujíždí do strany a šlapu mimo stélku.

Tenký jazyk nikdy netlačí, a i když vám příroda nadělila vysoký nárt a široké chodidlo, bude vám bota pohodlná. Sympatické jsou ploché tkaničky, které se nerozvazují a nepovolují se. Ingite XT jsou určené pro běžce s neutrálním došlapem, kteří běhají po asfaltu, případně po zpevněných cestách. Guma, ze které je podrážka vyrobená, zajišťuje slušnou trakci, i na mokrém asfaltu a listí boty držely velmi dobře.

Mezipodešev ze speciální pěny Ignite má starat o to, aby se co nejvíc energie, kterou do běhu vložíte, vrátilo zpátky. A funguje to překvapivě dobře. Díky tomu vám budou boty, které se jinak s 284 gramy nachází na té těžší straně váhového spektra, připadat mnohem lehčí. Dvanáctimilimetrový drop je snad až příliš vysoký.

Pokud hledáte pohodlnou silniční botu s dostatečnou a zároveň nepřehnanou mírou odpružení a nevadí vám vysoký drop, Ignite XT alespoň vyzkoušejte. Je dost dobře možné, že už se vám nebude chtít je zouvat, obzvlášť pokud k běhání chodíte i do tělocvičny a nechce se vám utrácet za další pár bot. K dostání jsou ve čtyřech barevných variantách od 1990,–.