„Běh, jak by někdo mohl říct, je absurdní zábava, kterou se vysilujeme. Je ale šance, že při tom najdete smysl jiné absurdní zábavy: života,“ prohlásil Bill Bowerman, legendární atletický trenér a spoluzakladatel společnosti Nike.

Pojďme to společně prozkoumat!

Běhání vám nepřinese okamžité výsledky. Euforie z této základní a jednoduché pohybové aktivity se ale dostaví, chce to jen trochu vytrvalosti a trpělivosti. A také přípravy.

Abyste se neodrovnali prvním tréninkem a nepřipravili se tak o ten skvělý pocit, věnujte na začátku pozornost několika důležitým tématům:

1. Začněte rozumně

Pokud nejste zvyklí se pravidelně hýbat, seznamte se před pravidelným běžeckým tréninkem se svižnou chůzí nebo „indiánským během“, při kterém střídáte chůzi s lehkým klusem.

2. Pořiďte si kvalitní běžeckou obuv

Z celého běžeckého vybavení jsou kvalitní běžecké boty tím nejdůležitějším. Funkční běžecké oblečení můžete řešit až v dalším kole.

3. Zaměřte se na pravidelnost

Zařaďte svůj trénink mezi své priority a dejte si závazek, že budete trénovat pravidelně, ideálně třikrát týdně. Běhání nezabere zase tolik času – skočte si na chvilku zaběhat, až pak s kamarády na jedno.

4. Věnujte pozornost přípravě a strečinku

Zahřátí a protažení našeho těla před i po běhání nám ulehčí samotný běh a hlavně nás ochrání před zbytečnými úrazy. Celou rozcvičku zkušených běžců jsme pro vás natočili ve videu, které najdete níže v tomto článku.

5. Odpočívejte

Plánujte si své tréninky v rámci týdne s rozumnými intervaly a časem na odpočinek.

6. Buďte sami sobě měřítkem

Pro začátek není rozumné snažit se napodobit výkony profesionálních běžců, kteří běhání zasvětili celý svůj život. Trénujte pro sebe, pro své vlastní potěšení.

7. Stanovte si cíl

Proč začínáme s běháním? Takovým cílem může být naše první závodní desítka nebo jen závazek dokopat se k pravidelné pohybové aktivitě. Rozvíjejte svou vlastní motivaci.

8. V partě se to lépe táhne

Vytáhněte na běhání své kamarády a vzájemně se motivujte nebo se připojte k partě, která pravidelně běhá. Jak se v našem seriálu průběžně dozvíte, je takových možností spousta!

9. Buďte trpěliví

Začátky nejsou lehké. Občas to i trochu bolí. Ale dá se to zvládnout a s přibývajícím tréninkem roste dobrý pocit z narůstajících uběhnutých kilometrů.

10. Vnímejte radost z běhu

Běhání zdaleka není jen docházející dech nebo unavené nohy, které už nechtějí dál. K běhu patří i inspirativní prostředí, kterým běžíte, chodci a běžci, které potkáváte, vaše vnitřní monology a třeba i hudba, kterou si při běhu pouštíte do sluchátek. Nemluvě o tom, jaká psychická odměna vás čeká po každém tréninku!

Trenéři pomůžou, ale začít musíš sám

Přístupů ke běhání a jeho začátkům je snad tolik, kolik je samotných běžců. Zkušený atletický trenér Vladimír Korbel z katedry atletiky FTVS v Praze začínajícím běžcům doporučuje: „V začátcích jde především o víru a vlastní odhodlání budoucího běžce, že dokáže naplnit svá předsevzetí. A samozřejmě to je spojeno s jistou silou vůle, cílevědomostí a systematičností.“

A k tomu dodává: „Nechte si poradit od trenéra či zkušeného běžce, který odhadne individuální možnosti zatěžování. Každý jsme jiný, máme jinou kondici, jiné časové možnosti, jiný zdravotní základ, jinou schopnost adaptace na zátěž, a to následně dělá z jednoduchého běhání o něco složitější záležitost. Ale rozhodně doporučuji na začátku absolvovat prohlídku u lékaře.“

Běžecký „ambasador“ ze společnosti Emperium Patrik Bém zase vychází ze své zkušenosti: „Pokud někdo začne běhat a přitom neví proč, brzo ho to podle mě přestane bavit. Je proto dobré mít stanovený nějaký cíl, ke kterému se chci běháním propracovat.“

Jeho kolega Dan Olmos k tomu ještě dodává: „Netrapte se tím, že jste při prvních trénincích vyčerpaní. Příště určitě uběhnete o kousek dál!“

Převzato z Psychologie.cz


Autor článku Honza Smetánka je produkční, publicista a DJ. Je absolventem Fakulty mezinárodních vztahů na VŠE v Praze. Od roku 2004 pracoval v mediích jako vedoucí vydání, produkční a novinář u vydavateltsví Media Laboratory, Grand princ a VLP. V současné době působí jako vydavatel a manažer projektu Psychologie.cz.