aneb Nestěžujte si, že jsme vás nevarovali!

1. Zapomeňte na to, že by s vámi někdo o víkendu prospal dopoledne. Obzvláště ta nedělní jsou vyhrazena dlouhým běhům, které se nejlíp ukrajují za svítání.

2. Zvykněte si na slaná, mokrá objetí. Dostane se vám jich přehršel.

3. Jestli si potrpíte na upravené nohy, běžcům se vyhněte obloukem a nechtějte radši ani vědět, jak vypadají nohy někoho, kdo týdně naběhá desítky (nebo dokonce i stovky) kilometrů.

4. Pokud ale své drahé běhající polovičce chcete udělat radost, poukazem na pedikúru rozhodně vůbec nic nezkazíte (ano, ani u mužů ne).

5. I křehká dívka toho při večeři dokáže sežrat víc než kůň. A nejspíš to taky udělá.

6. V určité fázi se vám nejspíš zjeví u dveří, budou zpocení a jejich auto nebo kolo nebude nikde v dohledu. Ještě se budou divit, čemu se divíte, vždyť bydlí jen deset kilometrů od vás.

7. Když začnete zvažovat společné bydlení, počítejte s tím, že se vás budou snažit přesvědčit, že neexistuje lepší místo, než vedle parku nebo poblíž jejich oblíbených trailů.

8. Je velmi pravděpodobné, že se na společné dovolené, kterou naplánovali, čirou náhodou poběží nějaký vysněný závod. Přeci jim nezkazíte radost a nezakážete jim účast. (Počítejte také s tím, že třetinu kufru zabere jejich běžecké vybavení.)

9. Pokud bude zvažovat, že je požádáte o ruku, dotaz položený na billboardu na 34. kilometru maratonu, sklidí obrovský úspěch jako to nejromantičtější a nejbláznivější ges­to.

10. Ve společnosti přátel okamžitě sklouznou do podivného žargonu, který jste v životě neslyšeli. Přestože se vám ho budou snažit trpělivě vysvětlit, nikdy se v něm nepřestanete ztrácet.

11. Pod „úžasným šperkem“ si představí medaili. Nebo přívěsek na památku nějakého závodu nebo osobního rekordu.

12. Pokud budete uvažovat o tom, že si pořídíte společné zvíře, budou se vás snažit přesvědčit, že ideální pro vás bude veliký pes, který toho hodně vydrží a se kterým prostě budou muset chodit běhat. Na dlouho.

13. Jestliže se rozhodnete držet dietu, nebudou schopní pobrat, proč chcete omezovat sacharidy. Bagely mají tvar andělské svatozáře z naprosto jasného důvodu!

14. Neustále se vás budou snažit přesvědčit, abyste si s nimi šli zaběhat (a když konečně kývnete, předvedou vám nadšený vítězný taneček).

15. Ve dnech, kdy toho na ně bude v práci moc, pohádáte se, nebo budou mít jiné starosti, nemluvte na ně dřív, než se vrátí z běhání. Nechte je ponořit se do tiché samoty. Vrátí se vám zpocení a smradlaví, ale nabití endorfiny a připravení s vámi všechny potíže vyřešit.