331 běžců se sešlo na startu 15. ročníku Porubského čtvrtmaratonu. Počasí parádní, 15°C, jasná obloha.

Zájemci si mohli vybrat ze dvou tratí – 5 km nebo čtvrtmaraton. Na té delší diktoval tempo vítkovický Milan Hrazděra, když s časem 34:56 zvítězil stylem start cíl.

„Šel jsem si svoje tempo, nikomu se ve skupině za Milanem Hrazděrou dopředu nechtělo jít, proto jsem dlouho táhl já. Kluci šli takticky a v závěru měli více sil. Já jsem ale se svým výkonem spokojený,“ řekl čtvrtý Michna.

Pro druhé místo si doběhl Jakub Powada (35:48 – JulboWay), pro třetí pak Tomasz Wróbel (35:54 – MKS Centrum Dzięgielów).

Mezi ženami jednoznačně ovládla čtvrtmaraton Hana Slavíková. Suverénně zvítězila a vylepšila dosavadní traťový rekord o více než minutu – 40:33. Ten se bude při současné kvalitě běžkyň v našem regionu horko těžko překonávat.

„Běhala jsem před pár lety ve Vítkovicích patnáctistovku a 5000m, po dvou dětech jsem teď začala zase trochu trénovat. Jsem spokojená, rovnou desítku bych asi běžela kolem 38 minut, zdejší trať není tak jednoduchá jak vypadá, část běžíte do mírného stoupání“ usmívala se v cíli vítězka. Mimochodem, všimli jste si jejího krásného běžeckého stylu?

Druhou ženou v cíli byla Andrea Krstevová (42:22 – AK Kopřivnice): „Letos mám asi nejlepší sezónu v životě a tady jsem druhá ještě nebyla. Pro letošek se závoděním končím. Posledním závodem budou příští neděli Starobělské Lurdy a pak už budu jen odpočívat.“

Na třetím místě skončila Petra Čaganová (44:33 – Mushing Team Ostrava).

Na pětikilometrové trati byly hodně vidět Černé plíce, mladý a poměrně velký ostravský běžecký klub. Jejich člen Lukáš Marek (18:09) se stal vítězem mezi muži a Zuzana Vltavská (22:13) skončila na třetím místě, když závod ovládla Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice / Mushing Team Ostrava). Čas 20:11 je moc hezký na to, že se jí teprve nedávno narodilo dítě.

Druhou ženou v cíli byla Lucie Gruchalová (22:08). Mezi muži bral druhé místo Michal Dočkálek (18:18), třetí pak Martin Kubín (19:31).

Pořadatelé odvedli letos dobrou práci, zejména pak ve výběru speakera.

Výsledky 10 km – absolutní pořadí

Výsledky 10 km – kategorie

Výsledky 5 km – absolutní pořadí

Výsledky 5 km – kategorie

Foto 627× – Lukáš Podolák

Foto 114× – Otto Seitl