Peter Mikulenka a Petra Pastorová se stali v sobotu mistry Moravy a Slezska v silničním běhu na 10km. Na nové certifikované trati získal titul Mikulenka časem 31:43, Pastorová zvítězila za 39:17.

Rekordní počet vytrvalců přijel na prosluněný fotbalový areál v Dolní Lhotě. Konal se zde již 7.ročník Dolnolhotské desítky. Závodu, který byl Mistrovstvím Moravy a Slezska, a který je zároveň součástí Moravskoslezského běžeckého poháru a Česko-polského poháru RYBOST, se zúčastnilo 168 závodníků. Proti loňským 117 účastníkům je to opravdu slušný nárůst.

Adepti na celkové vítězství byli dva: Peter Mikulenka ze Slezanu FM a Róbert Štefko z AK Asics Kroměříž. Mírným favoritem byl ovšem o 14 let mladší Peter. Róbert je však bojovník, starý lišák, který měl Mikulenku potrápit. Krátce po startu šla dopředu trojice Mikulenka, Štefko a Tomáš Blaha. Na začátku třetího kilometru začal ztrácet Blaha (AK Asics Kroměříž), nevydržel ostré tempo.

„Běželi jsme spolu až do obrátky v Kyjovicích. Při zpáteční cestě, která vede mírně z kopce, se projevilo mládí a delší nohy Petera, který šel dopředu. Zůstal jsem osamocen a to už pak nemáš vůli běžet rychleji. Ale i tak jsem se svým výkonem spokojen“, řekl v cíli BezvaBĚHu Róbert.

Do cíle si tak doběhl pro vítězství Peter Mikulenka asi s šedesátimetrovým náskokem před Róbertem Štefkem – 31:53. Jako třetí proběhl cílovou bránou Tomáš Blaha (32:55). Čtvrté místo získal polský závodník a vedoucí muž Moravskoslezského běžeckého poháru Tomasz Wróbel z MKS Centrum Dziegelow – 33:23. Spolupořadatel mistrovského závodu Aleš Miko (SSK Vítkovice) proťal cílovou pásku na místě pátém (33:26).

V ženách dominovala Petra Pastorová z Maraton klubu Seitl Ostrava, která zvítězila před Adélou Esentierovou (Baláž Extreme team Ostrava) a její oddílovou kolegyní Ivanou Zbořilovou. Za zmínku stojí výkon čtyřiapadesátileté Marie Hynštové z AHA Vyškov, která si doběhla pro 4.místo z celkového počtu 27 žen!

Vítězné závodníky dekorovala mj. Alena Peterková, bývalá československá a později česká atletka, běžkyně, která je držitelkou tří českých rekordů (10 000 m, půlmaraton, maraton). Za zmínku stojí také profesionální výkon moderátora Ivo Domanského, nestora českého vytrvaleckého běhu.

Součástí programu byl také seskok parašutistů a pro děti volné projížďky na koních. Pořadatelé udělali pro tento závod opravdu maximum. Kromě finančních odměn a věcných cen v hodnotě 50 000 Kč bylo velkým lákadlem jízdní kolo v tombole za šestnáct tisíc korun.

Miko&Miko – otec a syn, nenechali nikoho na pochybách, že se tento závod svojí kvalitou zařadí mezi nejpopulárnější běžecké akce na severní Moravě.

VÝSLEDKY

SNÍMKY NAJDETE VE FOTOGALERII.