Kdyby minulý víkend udeřilo zimní počasí na severovýchodě USA o týden později, bylo by vytvořilo obrovský nepořádek na Newyorském maratonu, jehož pořadatelé by měli co dělat se stovkami spadlých stromů v Central Parku. Naštěstí prognóza na tuto neděli odpovídá normálnímu začátku listopadu. Pokud bude předpověď platit, bude 14 stupňů Celsia a slunečno.

Několikrát ve své historii zažil noční můry, co se počasí týká, i maraton v New Yorku, nicméně, opravdu chladno bylo velmi zřídka. Teplo je skutečně více znepokojující, a proto se nyní závod koná na začátku listopadu, místo prvního dne v říjnu. Podnětem k tomuto kroku byl rok 1984, kdy teplota dosáhla 26 stupňů a závod měl svoji první oběť, francouzský běžec zemřel na infarkt.

Zde jsou některé z ročníků s nejhorším počasím v historii tohoto nejslavnějšího maratonu:

1984 – zemřel 51-letý Jacques Bussereau, který se zhroutil na dvaadvacátém kilometru, aby později nakonec zemřel. Desítky dalších účastníků maratonu byly ošetřeny v nemocnicích z přehřátí. Vlhkost vzduchu tehdy byla dopoledne kolem 96% a odpoledne klesla na 65%.

Z 16.315 lidí, kteří nastoupili do závodu, překročilo cílovou čáru 14.590, což je velmi nízké procento dokončení (89.4), obvykle se pohybuje kolem 93%. Tehdy vyhrál závod mužů Orlando Pizzolato z Itálie za 2:14:53, byl o šest minut pomalejší, než vítězný čas z roku 1983. Grete Waitzová z Norska tehdy vyhrála pošesté a byla o dvě minuty pomalejší než v předchozím roce.

1994 – to nebylo zdaleka tak horko jako v roce 1984, ale i 20°C spolu s vysokou vlhkostí bylo pro maratonce dost hrozné, dva běžci zemřeli na srdeční infarkt, bylo to druhé a třetí úmrtí v historii závodu. (Fred Lebow, spoluzakladatel a ředitel maratonu, zemřel na rakovinu čtyři týdny před tímto závodem).

Vítěz mužů, Germán Silva Martínez, udělal chybu a špatně odbočil na posledním kilometru, stihl se však ještě vrátit. Závod žen vyhrála Tegla Loroupe.

1995- tento ročník byl jedním nejnáročnějších, New York zasáhlo brutálně chladné, vlhké a větrné počasí, byl to nejchladnější maraton v New Yorku. Teplota dosáhla pouze 4°C, a i když bylo chladněji na začátku závodu, kdy foukal silný mrazivý vítr s kombinací deště a sněhu, nevyskytly se u závodníků žádné závažné zdravotní problémy vyžadující lékařskou pohotovost.

1990 – v tomto roce dosáhla teplota 21°C a organizátoři chtěli opět posunout termín konání i později do listopadu, ale nakonec se rozhodli tuto myšlenku opustit.

Vítězem byl Keňan Douglas Wakiihuri, který vyhrál s časem 2:12:39, byl to nejpomalejší čas vítězného muže od roku 1984. Waitzová běžela poprvé od svého posledního vítězství v roce 1988, ale v závěru výrazně poklesla z tempa a vítězkou se stala Wanda Panfil – Gonzales z Polska.