Milan Kocourek z AK ASICS Kroměříž dnes s převahou zvítězil na Hornické desítce a cílovou páskou proběhl ve výborném čase 29:49 min. S více než minutovou ztrátou za ním zaostal Keňan Elisha Sawe Kiprotich – 31:00 min. Na třetím místě doběhl polský borec Adrian Polec – 32:28 min.

Mezi ženami se nejlépe prosadila favorizovaná maďarská závodnice Zita Káczer, když zvítězila s časem 36:30 min.

REKORDNÍ ÚČAST

Krásné slunečné počasí, rekordní počet účastníků, dobrá nálada, to vše charakterizovalo včerejší závod, který je u mnohých posledním závodem sezóny.

Pořadatelům, pod vedením Josefa Nejezchleby, se podařilo prolomit dvoutisícovou hranici a na start všech závodů, které se konaly v rámci Hornické desítky, se postavilo neuvěřitelných 2050 účastníků. Toto číslo mohou někteří pořadatelé z krajských měst frýdeckomísteckým organizátorům jen závidět.

V závodech mládeže startovalo celkem 653 dětí, Běh pro zdraví na 1 km absolvovalo neuvěřitelných 589 běžců. Poté vyběhlo na trať hlavního závodu 611 běžců a minutu poté 197 závodníků na 3333 m.

Josef Nejezchleba prostě umí a má opět dobře našlápnuto do dalších sezón. My běžci mu to samozřejmě přejeme, protože to, jakým způsobem a kolik energie věnuje dětem a atletické mládeži snad nemá v republice obdoby.

SÓLO PRO KOCOURKA

Pozornost byla samozřejmě nejvíc upjata k závodu na deset kilometrů. V něm mělo dojít k souboji našeho Milana Kocourka (AK ASICS Kroměříž) a keňského závodníka Sawe Kiproticha. Po prakticky sólovém závodě nedal Kocourek Sawemu šanci a bezpečně zvítězil.

„Od startu jsem běžel sám i přesto, že na nábřeží kolem řeky foukal vítr, tak jsem dokázal držet svoje tempo. Jsem rád, že jsem tady opět zvítězil. Nebýt toho větru, tak mohl být čas ještě lepší. Taky mi chyběli soupeři,“ řekl po závodě spokojený Kocourek. Pořadatelé trochu museli časově posunout vyhlašování celkových výsledků, protože Milan se svým trenérem museli ještě tentýž večer odjet do Prahy, aby posléze mohli odletět na soustředění do Maroka.

VÝBORNÉ ŽENY I VETERÁNI

V ženách vybojovala první místo favorizovaná Maďarka Zita Káczer před Ewou Kucharskou z Polska, třetí Carmen Beshirovou a čtvrtou Petrou Pastorovou (MK Seitl Ostrava), která včera opravdu dosáhla excelentního času – 37:00. Na ultramaratonkyni velmi slušný čas. Petra je takový Orálek v sukni, umí zaběhnout všechno od desítky, až po 100 km.

Výborné výkony podávali v sobotu i veteráni. V kategorii M45 se nejlépe prosadil Rosťa Kolich (BK SAK Karviná) – 34:04.

Padesátníky vyhrál Roman Slowioczek z MK Seitl Ostrava za 36:38 a v M55 byl nejlepší Polák Jan Denca s časem 36:45.

Opět excelentně zaběhla závod teprve 13letá Carmen Beshirová z SK Zdice. Skvělý čas 36:57 jí mohou závidět nejen soupeřky, ale i mnoho mužů.

Neméně výborná byla i bývalá reprezentantka v běžeckém lyžování Blanka Paulů (Maraton Stav Úpice), která bezpečně vyhrála kat. Z45 za 39:55.

Závěrem nám nezbývá, než poděkovat organizátorům za skvěle odvedenou práci, za opravdu hezká trička a výborný guláš. Akce se povedla a určitě se většina z nás opět ráda postaví na start Hornické desítky i v roce 2012.

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE

FOTO ROBERTA ŠÁDKA

FOTO OTTO SEITLA

FOTO PEPA TEAMU