Stává se vám někdy, že se při běhání nudíte? Možná jste to už zažili. Aby běh nebyl rutinou, je třeba plánovat a občas si ho zpestřit. Vyhněte se běhání stejných okruhů, ve stejnou dobu, den za dnem. Proběhněte si nové, zatím nepoznané místa.

Zkuste různé druhy cvičení, jako je TRX nebo kruhový trénink. Najděte si nového běžeckého parťáka. V lepším případě se přidejte do běžeckého oddílu. Kombinací těchto doporučení dosáhnete oživení. Každý trénink bude pro vás novou výzvou a budete se stále zlepšovat.

Pamatujte, že neběháte bezúčelně. Běh může být perfektní formou odpočinku a relaxu. Tempové tréninky jsou výbornou volbou pro zvýšení rychlosti, dlouhé a pomalé tréninky na budování vytrvalosti a krátké explozivní tréninky v kopcích vám dodají sílu. Plánujte a kombinujte podle toho, co je vaším cílem.

Ze všeho nejdůležitější je, aby běhání pro vás bylo zábavou. Naplno si jej vždy užijte. Bez ohledu na to jestli to jsou dlouhé a pomalé výběhy nebo tempové tréninky, vždy se u toho bavte. Běh je radost. Experimentujte a nebojte se.

Tady je 10 tipů, které zkuste během týdne zařadit do svého obvyklého plánu:

1. Běh s konkrétním cílem

Co je tím myšleno? Představte si, že se vracíte z práce, ze školy, z obchodu nebo z posilovny. Máte několik možností, jak se dostat domů. Autem, autobusem, na kole, pěšky, nebo se proběhnete. Proč to občas nezkusit?

2. Lehký, náročný a extrémní běh

K rozvoji rychlosti zkuste následující. 3 minuty běžte zlehka, 2 minuty běžte zostra a 1 minutu běžte nadoraz. Na vás je, kolikrát to budete opakovat. (Rychlost jednotlivých běhů přizpůsobte svým schopnostem.)

3. Od značky k značce

Po důkladném zahřátí vyzkoušejte následující. Zvolte si nějaký bod, ke kterému poběžíte velmi rychle, tím bodem může být poštovní schránka, sloup, prostě cokoliv. Následně lehce klusejte, pak si vytyčte další bod a tento postup opakujte tolikrát, kolikrát chcete.

4. Objevte nové běžecké trasy

Zde se fantazii meze nekladou. Můžete vyzkoušet vše, kde jste doposud nebyli.

5. Vyzkoušejte trail running

Trail running se vyznačuje tím, že se běžec soustředí a přemýšlí o dalším kroku. Běžně totiž běháte po nerovném terénu, po skalách, kořenech, šplháte do příkrých kopců, brodíte se vodou a potýkáte se s jinými překážkami. Plná koncentrace je proto nezbytá. Trail je také skvělým způsobem, jak rozvíjet sílu.

6. Naplánujte si běh do vrchu

Poohlédněte se po středné dlouhém kopci s libovolným sklonem. Čím prudší, tím lepší. Nejprve se důkladně zahřejte a pusťte se do toho. V tempu nahoru, lehkým klusem dolů. Několikrát to opakujte. Po takovém tréninku si dejte jeden až dva regenerační kilometry.

7. Zkuste trénink zaměřený na rychlost

Nejprve se zahřejte. Zvolte si libovolnou vzdálenost, optimální je dráha (250 m nebo 400 m) a tempo, ve kterém chcete každé kolo uběhnout. Rychlost přizpůsobte svým schopnostem, neznamená to ale, že budete běhat jako obvykle, zrychlete. Ze začátku si dejte 6, nebo méně kol, mezi každými udělejte pauzu 5 sekund a pokračujte.

8. Běhejte s parťákem

Není nic lepšího, než si u běhání dobře popovídat. Nebudete se stačit divit, jak vám to rychle uteče.

9. Běh na běžícím páse

Dnešní běžící pásy dokážou simulovat intervalový trénink, nebo běh v členitém terénu. Bude vám automaticky zvyšovat nebo přidávat rychlost, zvedat nebo snižovat sklon. Během nepříznivého počasí je to dobrá alternativa

10. Registrujte se na nějaký závod

Jestliže se přihlásíte na nějaký závod, budete nuceni se na něj připravit. Vaše příprava se bude odvíjet od toho, jaké jsou vaše ambice. Každopádně budete nuceni se na něj připravit. U nás je množství závodů o různé délce a náročnosti. Zvolte si ten, který vám bude vyhovovat a posuňte se zase dál. Pokud již nějaký závod máte za sebou, zkuste nějaký jiný. Delší, náročnější, nebo se třeba vydejte do ciziny. Hlavně si každý běh pořádně užijte.