Geoffrey Mutai z Keni dnes ukázal všem soupeřům, jak umí dokončit New York City Marathon mohutným finišem. Překonal deset let starý rekord Etiopana Tesfaye Jifara a vylepšil jej o 2:37 min.

Mutai používá v maratonu silného zrychlení v závěrečné fázi závodu, to je jeho recept k cestě za vítězstvím. Dnes vyhrál v rekordním čase 2:05:06 a urval tak své druhé velké vítězství v maratonu v letošním roce. Třicetiletý Mutai, přidal k vítězství na Boston Marathonu ze začátku tohoto roku triumf i v dnešním New Yorku. A to je double jako hrom.

V dubnu běžel nejrychlejší maraton v historii 2:03:02. Tento čas se ale nepočítá jako světový rekord, protože přílišné klesání na trase v Bostonu přesahuje povolené parametry pro uznání světového rekordu.

Závod žen se odvíjel zcela odlišně. Závod žen vyhrála Etiopanka Firehiwot Dado v čase 2:23:15, kterým zaostala za traťovým rekordem téměř o minutu. Dado musela o triumf hodně bojovat, cílem proběhla jen čtyři sekundy před svou krajankou Buzunesh Deba, která žije a trénuje v New Yorku.

Na třetím místě skončila londýnská šampionka Mary Keitany. Tato závodnice si v průběhu závodu vytvořila náskok téměř 2:30 min., ale v závěru jí bohužel došly síly. Za vítězkou nakonec zaostala o 23 vteřin. Vítězka inkasovala celkem 170.000 dolarů.

Prvním Evropanem v cíli byl loňský mistr Evropy z Barcelony, švýcarský atlet Viktor Rothlin – 2:12:26.

Nejrychlejším Čechem Zdeněk Jakoubek z Prahy – 2:59:58 (mezičasy)

Dnešního závodu se zúčastnilo celkem 47 107 běžců.

foto: instinctmagazi­ne.com

Bývalý olympijský vítěz, rychlobruslař Apolo Anton Ohno, dokončil svůj první maraton v čase 3:25:14, čímž překonal svůj cíl 3:30.

„Bylo to skvělé, ta energie davu v celém městě byla neskutečná,“ řekl Ohno. „Cítím se skvěle. Vždycky jsem říkal, že rychlobruslaři jsou nejvíce fit sportovci. Byla to určitě skvělá první zkušenost s maratonem. Jsem opravdu nadšen.“

VÝSLEDKY