V sobotu se po teplu, které panovalo v posledních dnech, znatelně ochladilo. Také Jedovnice nebyly výjimkou. Zima byla i zde. Zpočátku sice svítilo sluníčko, ale fučel studený vítr, který závod běžcům pěkně znepříjemnil. A po závodě dokonce přišla ledová sprška.

Milan Kocourek po několika měsících na startu

Velké překvapení přichystal jak závodníkům, tak pořadatelům Milan Kocourek /Adidas team – 36:07/, který se nečekaně objevil v Jedovnicích a vyrazil také společně s ostatními vytrvalci oběhnout dvakrát zdejší rybníky. Ještě větší šok však byl pro diváky průběh závodu. Po prvním kole totiž vedl Dan Orálek /Adidas Boost team – 37:11/, těsně sledovaný právě Milanem Kocourkem.

Ovšem v polovině druhého kola se Dan od Milan odpoutal a získal velmi slušný náskok. Vypadalo to, že je vše jasně. Nebylo. Milan při náběhu k fotbalovému stadionu neskutečně zabral a obrovským zrychlením v posledních 300 metrech dokázal ještě Dana předběhnout a zvítězit.

Třetí místo pak vybojoval také finišem až od hřiště Tomáš Steiner /AK Drnovice – 37:38/, který sice v prvním kole běžel sám, ale potom se na něj dotáhl Martin Kleibl /Slovan Podlesí – 37:45/. Tomáš se s ním vyvezl a v závěru pak uplatnil svoji rychlost.

Ženy měly na pořadu jen jeden okruh kolem rybníků

Tereza Jagošová /AC Moravská Slávia Brno – 22:22/ neměla soupeřku a závod si v klidu a pohodě odklusala. Za ní ovšem výborně běžela veteránka Lenka Jančaříková /AAC Brno – 22:53/ a třetí se do cíle dostala Dorota Anderlová /AC Moravská Slávia Brno – 22:58/.

Jedovnice jsou kultovní závody

Již 19. ročník kultovního závodu vyškovských, blanenských a v poslední době i brněnských vytrvalců Běhu za jedovnickým kaprem – memoriál Jiřího Kovaříka uspořádal opět Sportovní klub Jedovnice.

Zdejší závod se běží kolem jedovnických rybníků, které jsou v každém ročním období krásné, i když právě teď po výlovu odkrývá ten největší, Olšovec, svoji bahenní nahotu. Zato Budkovan, Vrbový a Dubový rybník byly plné nejen vody, ale i divokých kachen.

Je tam prostě krásně v každou roční dobu a to je odtud pak kousek do Rakoveckého údolí. A co tam je možné kdykoliv uvidět, to se musí zažít. Muže zde čekaly dva okruhy, tedy celkem 11 km. Ženy a dorostenecké kategorie okruh jeden v délce 5,7 km a raritou je tu závod pro starší žactvo. Nejkratší cesta jak oběhnout alespoň ten největší rybník měří 4,9 km a to zde musí tihle mladí adepti běhu zvládnout. A pokaždé se jich tu sejde dost. No a vítězové všech kategorií si pak sami vyloví z kádě svého kapra. A vybráni jsou pro ně od sponzora fakt ti největší.

A co říkali na průběh závodu nejlepší

„Měl jsem co dělat, abych se na Dana dotáhl,“ přiznal se mi Milan Kocourek. „Už měl hodně velký náskok. Ale je potěšující, že jsem se po tolika měsících, kdy jsem nemohl trénovat, už konečně rozběhl a teď už to bude jen a jen lepší.“

„Nechtěl jsem Milana vézt za sebou proti tomu větru po hrázi rybníka a tak jsem se mu snažil utrhnout ve druhém kole co nejdřív,“ probíral pak v cíli průběh závodu Dan Orálek. „ Myslel jsem si, že už je to dobré. Jenže to přece jen nestačilo. Milan neskutečně zafinišoval a dokázal mě ještě před cílem předběhnout.“

„Nechtěl jsem se uštvat hned v prvním kole, proto jsem běžel sám,“ konstatoval Tomáš Steiner. „Potom jsem ještě zvolnil a počkal na Milana Kleibla. S ním jsem pak v podstatě doběhl skoro až do cíle a hodně mi pomohl proti větru. Ve finiši jsem si už věřil.“

„Nemusela jsem se vůbec nějak hnát,“ usmívala se spokojeně Tereza Jagošová. „Horší je, že jsem přijela na kole a jak teď povezu toho kapra domů, to opravdu nevím.“

No, do Bukovinky to má přes les kousek, ale do prudkého kopce a po tmě to sranda určitě nebude.

„Teď mi to fakt dobře běhá,“ odpověděla mi na pochvalu, že jí to dnes šlo Lenka Jančaříková. „Snad to vydrží i dál.“

„Taky se mi běželo dobře,“ přidala se Dorota Anderlová. „Ani ten vítr mi moc nevadil.“

Vítr byl fakt slušný. Studený a hlavně dost silný, aby běžce pořádně potrápil. Někteří toho měli opravdu dost, ale to už tak je. V polovině listopadu se nedá čekat ideální počasí a v Jedovnicích nakonec až tak zle nebylo. Zažili jsme tu mnohem horší podmínky.

Výsledky