Začal další ročník Brněnského běžeckého poháru a již tradičně se tato událost spojuje s výročím Dne boje za svobodu a demokracii. Pohár má desítku závodu v Brně a okolí a bude zdrojem běžecké zábavy až do začátku dubna, kdy bude znát své vítěze.

Novinkou zejména pro pravidelné běžce je dres s logem BBP, který dostanou po odběhnutí osmi závodů zdarma. Ostatní ale také nepřijdou zkrátka a za každý chybějící závod mohou doplatit padesátikorunu. Další novinkou je kelímek Nicknack, který slouží jako upomínka a zároveň šetří životní prostředí.

V Jehnicích bývá vždy velká účast a letos tomu nebylo jinak. Účastníků bylo dokonce tolik, že se musel lehce opozdit časový program. V ryze podzimním počasí od devíti hodin to byl neustále nějaký závod, a to od přípravek po starší žáky, kde celkem 528 běžců zahřálo trať pro hlavní kategorie.

Hned v prvním hlavním závodě bylo očekávání, kdo se letos ujme vedení. Na startu byla Marie Miličková, loňská vítězka seriálu, ale vítězka této etapy z minulého ročníku Patricia Puklová na startu chyběla. Ženské kategorie jsou pravidelně spojeny s juniory a dorostenci, kteří udávali na špici tempo a táhli za sebou 339 závodníků a závodnic.

Nejrychlejší tři závodníci z hlavního závodu na 6,4 km byli junioři:

  1. Fiala Dan – ARC Brno (22:20), 2. Šanca Ondřej – ČVK Brno (22:36),
  2. Osolsobě Jan – AHA Vyškov (22:53).

Nejrychlejší ženy:

1. Nováková Lada (23:33), 2. Vnenčáková Soňa – AC Moravská Slávia Brno (24:02), 3. Macháčková Šárka – AK Olymp Brno (24:34).

Vítězka Nováková Lada se tak ujala vedení v seriálu. „Běželo se mi skvěle. Byla jsem teď na akademičkách v Praze a tam jsem se trochu trápila. Doufala jsem, že to dneska půjde dobře a jsem ráda, že to vyšlo. Na začátku jsem do kopce soupeřkám utekla a držela jsem tempo s klukama, potom mě dotáhla Soňa Vnenčáková a soupeřily jsme zhruba půlku trati. Nakonec jsem se ji utrhla v jednom ze seběhů. Běžela jsem tady poprvé tak jsem málem popletla trať, ale naštěstí to dopadlo dobře,“ řekla v cíli.

Mužů se postavilo na start 424 a oproti ženám je čekaly dva okruhy v lese mezi Jehnicemi a Ořešínem. Nejrychleji zvládl trať o délce 10,9 km Lukáš Olejníček s víc než půlminutovým náskokem.

Nejrychlejší muži:

1. Olejníček Lukáš – VSK UNI Brno (34:57), 2. Záveský Filip – ISCAREX (35:32), 3. Orálek Daniel – SC Mor. Slávia Brno/Adidas Boost team (35:53).

„Od trenéra jsem měl stanoveno, že první kolo se mám šetřit s klukama a druhé kolo už můžu běžet. Po seběhu v druhém kole jsem šel na první místo, abych viděl pod nohy, protože tam to bylo trochu nebezpečné a odtud jsem už běžel sám. Je to skvělý trénink, a když mi to nebude kolidovat se soustředěním, tak se zúčastním i dalších závodů,“ zhodnotil svůj výkon Lukáš Olejníček.

Další závod bude Mikulášský běh na Okrouhlé, tak uvidíme, jak zamotá pořadím.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Triko BBP

Výsledky 10 km

Výsledky 5 km

Foto 516× – Magda Krejčová

Foto 119× – vsrunning.raj­ce.idnes.cz/