Dva české týmy nastoupily minulý víkend na Mistrovství světa v Adventure race, aby zdolali za 7 dní 700 kilometrů.

Bohužel jeden z nich musel ve středu odstoupit. „Konecně jsme v civilizaci, tak píšu. Odstoupili jsme na treku, zvracel jsem a vyhlídky na zlepšení moc nebyly. Šílené vedro, na treku časté prosekávání mačetou vlastní cesty. Někdy i složitá navigace, pití vody z kalné řeky, tisíce komárů a pořád mokro v botech. To je Pantanal! Příroda moc pěkná, ale kamarády bych sem nevzal. Celý závod se nějak zvrhnul, pořadatelka Suby, absolutně neodhadla časy, tak to bude jestě zajímavé, navíc jen 5 týmů pustili na pack rafty, kde někteří bloudí. Ostatní přesunují vrtulníkem do jiného depa, kde budou pokračovat ve zkráceném závodě,“ ozval se z daleké Brazílie Tomáš Petreček z týmu BlackHILL / OpavaNet.

Vzhledem k tomu, že dosahované časy jsou stále mnohonásobně delší oproti předpokladům, rozhodli se organizátoři zrušit desátou etapu (84 km dlouhé pádlování) všem týmům. Navíc se rozhodli, že všechny týmy, kromě vedoucí pětice, která už nastoupila do sedmé, podle organizátorů královské a nejtěžší etapy, budou z jejího startu letadly přemístěny do jejího cíle, kde budou pokračovat v závodě. Všechny převezené týmy, ale budou klasifikovány až za zmíněnou pěticí.

To znamená, že pokud se těmto týmům podaří dostat v limitu do cíle, je o nejlepších pěti týmech světa pro rok 2015 již rozhodnuto! Jsou jimi stále vedoucí Seagate, kteří zhruba před dvěma hodinami pokořili po téměř 30 hodinách sedmou pack-raftingovou etapu. Dále dva švédské týmy, Haglöfs Silva a SAFAT, které svádí poměrně těsný souboj o druhé a třetí místo. A poté estonští ACE adventure a španělští Columbia Oncosec. Zdá se ale, že oba tyto týmy mají navigační problémy.

Podle serveru Outfanatic.com to vypadá, že se druhému českému týmu FENIX Multisport – Adidas daří. Povedla se jim navigace a velmi rychle tak postoupili složitým terénem během tropické noci. V polovině 6. etapy, utekli Francouzům a dotahují skupinku třech týmů, které pro ně byly daleko v nedohlednu.

Sedmá etapa je navigačně velice záludná a mnoho favoritů se trápí. Dokonce i padla námitka, jestli závodníci nemají zmagnetizované kompasy přítomností železné rudy v této oblasti.

Nicméně v této etapě se Čechům podařilo dotáhnout hned několik týmů a dostat se dokonce na dostřel zatím desátých Kailash z Brazílie. Souboj o TOP 10 bude ale těžký, protože o něj bojuje 8 týmů. Držme palce.

Průběžné pořadí