Milan Kocourek to se svým návratem na závodní dráhu bere velmi vážně. Po Jedovnicích se objevil také na Mikulášském běhu ve Vyškově. Tím samozřejmě okořenil celý závod, ve kterém ovšem startovaly především děti a to v hodně vysokých počtech, což je velmi radostné zjištění. Snad tento trend bude pokračovat dál.

Milan Kocourek jen trénoval

Opravdu tréninkově si odběhl celý závod Milan Kocourek /Adidas Boost team – 15:12/, protože se téměř od startu až do cíle držel spolu s Jiřím Němečkem /AHA Vyškov – 15:18/. Až v poslední pětistovce se od něj odpoutal a s přehledem zvítězil. Na třetí pozici v podstatě až na pár stovek metrů běžel Tomáš Steiner /AK Drnovice – 15:41/ a také on bez většího úsilí tréninkově na tomto místě proběhl cílem.

U žen se tentokrát nesešla velká konkurence

O to víc měla ulehčenou roli Sarah Janulíková /AK Šternberk – 20:38/, která předtím stačila zvítězit v závodě juniorek a s dospělými se šla jen tréninkově proběhnout. Zvládla to výborně. Vyhrála. S ní běžela dvě třetiny závodu Lenka Hrabovská /AHA Vyškov – 21:00/ a třetí skončila Dita Hořínková /Střelka Brno – 21:49/.

Mikuláš i s doprovodem je ve Vyškově tradicí

Vyškovský mikulášský běh, jehož jedenáctý ročník opět uspořádal atletický klub AHA Vyškov ve spolupráci s Biatlonem Vyškov jako memoriál Milana Dvořáka, proběhl letos opět na stejných tratích pro mládež jako loni a zase se běželo dopoledne.

Pořadatelé změnili jen trať závodu dospělých a bylo to ku prospěchu věci, neboť se běžely dva velké okruhy v délce 2,4 km. Ovšem zase byly vypsány jen dvě kategorie, jak u mužů, tak u žen, proto se veteránů moc nedostavilo.

Co zaznělo od nejlepších běžců po závodě

„Pro mě je lepší si jít odběhnout v rámci tréninku závod, než se doma snažit o nějaké rychlejší tempo,“ řekl mi již před startem Milan Kocourek na otázku, co ve Vyškově dělá. V cíli pak dodal ještě k průběhu závodu: „Zpočátku jsem se hůř rozjížděl, ale v druhé půlce jsem se rozběhl a závod jsem v podstatě bez většího úsilí rozhodl zrychlením v závěru.“ Po vážném zranění se Milan pomalu dostává opět od formy.

„Bylo předem jasné, že na Milana nemám, ale zkusil jsem to s ním a nakonec se mi běželo celkem dobře,“ přiznal se Jirka Němeček.

„Vlastně jsem běžel celou trať sám,“ konstatoval Tomáš Steiner. „Tak rychle jako Milan s Jirkou jsem v tomto období závod rozběhnout nemohl. A dotáhnout se mi je podařilo jen na chvíli v polovině trati, kdy zvolnili. Jenže na jejich zrychlení jsem raději nereagoval. Zatím v tak vysokém tempu neběhám, nemělo smysl se uvařit.“

„Měla jsem za úkol jen trať v klidu odběhnout a nakonec to stačilo na pohodlné vítězství,“ usmívala se spokojeně Sarah Janulíková.

„Už se mi daří asi dvakrát týdně se jít proběhnout a je vidět, že mi to prospívá,“ naznala Lenka Hrabovská, kterou spíš znáte pod příjmením za svobodna Jiříčková. „Dokonce jsem vydržela běžet i delší dobu vepředu a tak je vidět, že se po delší době už trochu rozběhávám.“

Dětí stálo na startu v každé kategorii ve Vyškově opravdu hodně. A bojovaly jedna báseň. Byla radost se na to dívat.

Bohužel dospělých se tolik neobjevilo. Závody dělají veteráni, když nemají kategorie, tak prostě nepřijdou, to je třeba si uvědomit. Ať je to příště lepší.