Tak se nám nečekaně sešly dvě reportáže, tady je tedy ta druhá (poz. red.).

Tuto sobotu v Berouně odstartoval již 31.ročník oblíbeného závodu Svatojánská 20. Na start se postavilo přes 200 závodnic a závodníků, kteří přišli otestovat svou podzimní fazónu. „Vzhledem k rekonstrukci mostku v obci Kozle jsme byli nuceni upravit trať. Neběželo se klasicky do Srbska, ale ženy (11.2km) měly obrátku na konci lesní partie před Hostimem a muži (17.8km) to otáčeli až u autobusové zastávky Svatý Jánek,“ oznamoval na předstartovní rozpravě Jan Cihlář, hlavní organizátor.

Celý pátek propšelo a rtuť teploměru spadla o pár stupňů. Tyto povětrnostní vlivy měly dopad zejména na lesní dva kilometry trati, kde se dalo přemýšlet o obutí krosovek nebo treter. Jedním z favoritů závodu byl ultramaratonec Michal Kovář. „Nedávno jsem se vrátil z athénského maratonu, který byl už mým třetím v několika týdnech. Zítra mě čeká třicítka v Plzni a dnešní závod bude na mě asi hodně rychlý, uvidíme,“ říkal při převlékání. Tradiční zázemí berounské školy, fronty při prezentaci, odér masážních emulzí a lehce stísněný prostor.

Vše se ale stihlo dobře a ve 13h posílá startér početné pole na zteč nemalé porce kilometrů. Na čele dlouhého hada se usazují hlavní favorité, tempo udává Milan Hochmut v tandemu s Tomášem Eisnerem. „Mým sportem číslo jedna byl ještě donedávna kajak, teď už přesedlávám na běh. Závodím tu už pěknou řádku let a často jsem končil na chvostu,“ vzpomínal Tomáš. Tempo se pohybuje kolem 3:25 na kilometr. Tajenka dnešního vítěze se rozluští kolem pátého kilometru, kde Tomáš „cukne“ Milanovi, ten jeho tempo není schopen akceptovat a náskok nezadržitelně roste. V cíli je mezi těmito dvěma borci tříminutový rozdíl. Na bronzový stupínek se prokousne stále se zrychlující triatlonista Jirka Souček, který si na nedávné Velké Kunratické zajistil kategorii Elite pro další rok. „Pod vedením Páji Mužíčka se chystám na kvalifikační boje o světový šampionát v halfironamanovi a poctivý trénink je znát,“ říká Jirka.

V ženském poli je role vítězky podobně jasná jako mezi muži. Nestárnoucí zkušená sympatická běžkyně Radka Churaňová (maratonský OR na nedávném závodě ve Stromovce – 2:54). Dnešní jedenáctikilo­metrovou trasu zvládá za 41:50. Její dojmy po závodě? „Dařilo se mi běžet konstantně i díky skupinkám mužů v první části. Tréninku teď moc nedávám, tak asi funguje odpočinek. Rychlé podzimní časy mě trochu překvapují. Dneska jsem přijela otestovat si rychlost před Koloběhem z Řípu příští víkend, kde bych chtěla bojovat o přední místa,“ vypráví krátce po doběhu. Pro stříbro si minutu za Radkou dobíhá pohledná Tereza Zuzánková. „Na Radku to dneska nebylo, ale jsem celkem spokojená. Chystám se brzy na měsíc do Mexika, tak se těším,“ prozrazovala své další plány. Obě borkyně si svůj souboj budou moci zopakovat za týden na štafetovém koloběhu. Třetí místo patří Ivoně Rejskové.

Na celkovém dojmu z jinak velmi dobře zorganizovaného závodu se podepsala velká nepříjemnost. Několika účastníkům závodu někdo ukradl nemalý finanční obnos. Čtyřem lidem z naší desetičlenné skupiny zmizelo od 700 do 2000 korun. Z batohů a tašek, které si nechali během závodu v místnosti, kde se převlékali. I přesto, že celou dobu tam sedělo několik organizátorů. Stalo se tak již na několikátém závodě ve středočeském regionu. Jak trefně poznamenal známý triatlonista Štěpán Kroupa, řádí v našem běžeckém revíru „škodná“. Dávejte si pozor na svoje věci. Doufejme, že se tento chmaták brzo chytí.

Výsledky

Foto 703× – Veronika Cihlářová