A je to tady. Pro mnohé vyznavače silničních běhů včerejší Hornickou desítkou závodní sezóna skončila, pro jiné, hlavně milovníky běhů do vrchu, však začala.

Je to už pár let, když se několik kamarádů, převážně cyklistů, rozhodlo zpestřit svou zimní přípravu o etapovou soutěž ve výbězích na nejvyší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu.

K několika nadšencům se přidávali další a další, účast, prestiž a úroveň každým rokem stoupala a při relativně jednoduché organizaci a určování celkového pořadí v cíli (pomocí vyplněných lístečků předávaných většinou vítězi nebo jiné určené osobě v blízkosti vrcholového hladícího bodu) jsme se dnes dočkali pokoření rekordu v počtu 251 běžců!

NOVINKY

Pravidla jsou stále stejná, vítěz bere plný počet tj. 300 bodů, další v pořadí o určený počet bodů míň. Od loňska je navíc motivace zvýšena i o barevné rozlišovací návleky se stejnou symbolikou, jakou mají v etapových závodech trikoty lídrů v cyklistických závodech. Vedoucí závodník s nejvyším počtem bodů nastupuje ve žlutém, závodník nad 40 let v zeleném, nejlepší junior v bílém trikotu.

Letošní novinkou taky bude vyhlašování nejlepšího závodníka v hmotnostní kategorii nad 200 liber, k čemuž nám v našich váhových jednotkách postačí do kopce vytáhnout svých devadesát kilogramů. Kdo této váhy nedosahuje, bude mít prostě smůlu.

VÍTĚZEM ONDŘEJ HORÁK

Vítězem prologu, který měl cíl na vrcholu Velkého Javorníku (další zpestření pravidel z loňského roku, kdy se vždy první etapa běhá na jiný vrchol) se stal favorit favoritů Ondřej Horák z X-Cobras. Kromě několika závodů v uplynulém ročníku, kdy nastupoval po zranění, nikdy nepoznal hořkost porážky.

Na náročné trati se startem pod frenštátskými skokanskými můstky si nejlépe poradil i s těžkým výběhem 420 schodů a k chatě na Velkém Javorníku dorazil jako první. Tímto vysvléká ze žlutého trikotu absolutního vítěze Lysacupu 2011 Ladislava Sventeka ze Slovenska, který po včerejším třetím místě na Hornické desítce dnes doběhl jako osmý.

Druhým v cíli byl dnes Luboš Kováčik z Inov-8run.sk a místo třetí pak vybojoval Martin Holiš ze Zubří.

Loňský korunní princ Lysacupu, stříbrný Radim Kasalík, uhájil celkové čtvrté místo před Vladanem Šindelkem z týmu Olympáků, jenž si v sezoně 2011 vysloužil titul pro nejlepšího závodníka v kategorii nad 40 let.

Bílý trikot pro nejlepšího juniora i pro druhou etapu uhájil další z vynikajících slovenských vrchařů, specialista cyklista Josef Bebčák z týmu Inov-8run.sk.

První etapa proběhla za nádherného slunečného počasí, které na start přilákalo rekordní počet účastníků. Obliba tohoto etapového závodu v běhu do vrchu roste a tak je víc než pravděpodobné, že rekordní účast této etapy bude příští sobotu, kdy startujeme na Visalájích, opět v ohrožení.

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM a taky miluje hory :-)

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE