V obchodních domech už vyvěsily vánoční výzdobu, brzy do nás začne televize pouštět proudem srovnatelným s rozvodněnou Amazonkou vánoční reklamy a je jasné, že mnohým kromě radostné atmosféry, klidu a pohody nastává i fáze roku, kdy bude sedět zoufale u monitoru nebo běhat z krámu do krámu a lámat si hlavu s tím, co mu/jí mám zase koupit? Abychom vám výběr usnadnili, přinášíme tipy na dárky pro běžce, které je určitě potěší:

1. boty

Valná většina běžců běhá v botách. A je to jedna z mála věcí, kterým dříve či později podobně velká většina propadne a pokoutně začne doma běžecké boty, obvykle v různém stádiu poločasu rozpadu, kumulovat. Neexistuje běžec, kterého byste nepotěšili, když dostane poukaz do oblíbeného obchodu. Pokud nevíte, jakou značku preferuje, je dost času, abyste na to mohli (ne)nápadně zavést řeč. O botách se bavíme (skoro) všichni rádi, zeptejte se na co chcete, dozvíte se dozajista ještě mnohem víc.

2. oblečení

Další z věcí, kterou většina z nás uvítá. Pokud vybíráte dárek pro běžce, který není úplná začátečník, bude jistější, když zvolíte ty části oděvu, u kterých nevadí, pokud je už doma v několikerém provedení bude mít. Vsaďte na ponožky, čepici, čelenku, multifunkční šátek.

Levnější funkční oblečení nemusí nutně splnit účel a pokud je obdarovaný už vybavený, je pravděpodobné, že zůstane ležet na dně skříně. Jestli vybíráte dárek pro běžce začátečníka, máte před sebou skutečně širokou paletu – od spodního prádla po zimní bundy.

3. doplňky

Platí to samé, co u oblečení. Začátečníkovi můžete vybrat téměř cokoliv, běhá s mobilem? Nabídka pohodlných pouzder na paži se za poslední roky rozšířila tak, že budete moct volit nejen z různých cenových hladin, ale i barev a velikostí na jednotlivé typy mobilních telefonů. Jestliže chcete investovat více, projděte si nabídku sporttestrů, ty nejjednodušší, které měří pouze čas a tepovou frekvenci seženete už za pár set korun, na ty nejvychytanější budete muset sáhnout hlouběji a připravit si více než deset tisíc korun.

Běžce, kteří musí stíhat odtrénovat brzy ráno nebo až později večer dozajista potěšíte čelovkou. Spousta z nás běhá se sluchátky, kvalitní sluchátka určená na sport jsou sázkou na jistotu. Samozřejmě velmi dobře může fungovat nová ledvinka či batůžek, pokud víte, že ten starý už dosluhuje nebo s ním není majitel tak docela spokojený. Novou (silikonovou) lahví na pití nezkazíte nikdy nic.

4. Výživové doplňky

Něčím dobrým na běžecký zub nepohrdne snad nikdo. Gely, solné tablety, iontové nápoje nebo třeba roční zásoba hroznového cukru či domácí flapjack. Fantazii se meze nekladou.

5. Potrava ducha

O běhání vychází čím dál víc knížek a objevují se dokonce už i první audioknihy. Není nad to poslechnout si při běhání dobrou knihu o… běhání. Dopřejte běžci motivaci a poučení a sáhněte po některém z osvědčených titulů.

6. Startovné

Pokud nevíte, jaký závod by si váš běžec mohl chtít absolvovat, sedněte k internetu a podívejte se na termínovku pro příští rok. Vyberte si z široké nabídky závod, o kterém tušíte, že by se mohl líbit. Není pak nic jednoduššího, než doma buď na koleni vyrobit dárkový poukaz s příslibem startovného (případně i odvozu na start a podpory na trati), případně napsat pořadatelům, zda nenabízí nějaké dárkové poukazy oni.

7. Když si stále nejste jistí

Pořád váháte nebo se bojíte, že se strefíte do něčeho, co už váš běžec doma má? Nezoufejte, jak se praví v jedné nejmenované reklamě: na všechno ostatní je tu mastercard. Valná většina obchodů už nabízí dárkové karty. Stačí zvolit typ obchodu a přidat doušku o tom, na co by podle vás mohla věnovaná částka posloužit.

8. Když je kapsa prázdná

Startovné na lokálních závodech vyjde na pár desítek korun. Slibte, že budete jednou týdně (bez řečí) hlídat děti nebo že konečně půjdete běhat s ním/ní. Sestavte speciální playlist z hudby, na kterou se podle vás bude dobře běhat nebo sežeňte oblíbenou/oče­kávanou knihu v audioverzi. Vytvořte album nebo koláž z fotek ze závodů. Zapojte fantazii, největší radost rozhodně nemusí udělat ten nejdražší dar.