Je tomu přesně rok co Jiří Soukup z Hradce Králové překonal vlastní rekordní zápis. Už tehdy byl v 85 letech nejstarším českým maratoncem, Jirka však dokázal maraton vloni v Srchu u Pardubic absolvovat 87 letech.

Životní příběh Jirky Soukupa se rozhodla zachytit pro Českou televizi režisérka Sylva Dymáková, která je držitelkou Českého lva za celovečerní film Šmejdi.

„O Jirkovi jsem se dověděla při jedné akci, kterou jsem pořádala pro seniory,“ řekla sympatická a věčně usměvavá režisérka. „Bude to kratší film, dokument, který se bude vysílat vysílat v České televizi v prosinci v pořadu Gejzír,“ dodala Sylva.

Jirka s jejím štábem točil například při běhu Dlouhými záhony v Úpici, běžecké záběry byly nasnímány i na proslulé hradecké lesní cestě Hradečnici.

Atletické umění předváděl Jirka na hradeckém stadiónu Sokola. Štáb se rovněž vydal za některými jeho kamarády a točilo se samozřejmě i v Srchu, kde Jirka provedl svůj rekordní maratonský zápis.

Osobně jsem se jednoho natáčecího dne zúčastnil, takže jsem zvědav co z těch hodin natočených záběrů v televizi uvidím.

O Jirkově vůli svědčí natáčení skoku do výšky. Jirka si v 88 letech dal na rozeskočení sedmdesát centimetrů. Postupně se zvyšovalo jako při závodě a blížili jsme se pomalu k devadesátce. V tu dobu přišly dva neúspěšné pokusy. Štáb říkal, že není nutné pokračovat, bylo sychravé podzimní počasí. Ale Jirka to nevzdal. A posledním zcela čistým skokem zakončil tuto fázi natáčení.

Filmaři se samozřejmě Jirky ptali, zda uvažuje ještě o dalším maratonském startu: „Myslím si, že v Srchu to byl můj poslední maraton. Sice se nemá říkat nikdy definitivní stanovisko, ale moc to na další start nevidím. Letos jsem měl zdravotní problémy a určitě bych nebyl schopen dát jako vloni čas okolo sedmi hodin. A abych se tam déle trápil, to si myslím nemá smysl a určitě by se to negativně odrazilo i na mém zdravotním stavu.“