Další zastávkou Brněnského běžeckého poháru byl Mikulášský běh v obci Okrouhlá, která leží nedaleko Boskovic. Jednalo se o nejvýše položenou trať v celém seriálu a byla náročnou výzvou pro každého. Díky příznivému počasí nebyla trať promáčená a kluzká jako v minulém roce. Za těchto podmínek se tedy daly čekat kvalitní časy doběhu a v lepším případě i traťové rekordy.

Zdejší trať začíná u kulturního domu a pokračuje po polních cestách, které jsou poměrně nerovné, daly by se přirovnat k českým silnicím, a představují tak riziko zranění, bez kterého se tento ročník bohužel neobešel. Tato pekelná trať, jak ji nazval Milan Kocourek, byla rozdílná pro oba hlavní závody, a to svým převýšením, které si užili hlavně muži.

V závodě žen se dalo najít favoritky rychle, byly to Nováková Lada, která vyhrála s přehledem již na minulém závodě v Jehnicích. Dále byla na startu Vnenčáková Soňa, která byla druhá na minulém závodě. Dalšími favoritkami byly Eliášková Tereza a Indráková Adéla, které se v minulém závodě umístily také na předních pozicích.

Ženy ve svém závodě potvrdily svou formu. První dvě místa stejné jako v Jehnicích: 1. Nováková Lada – AK Olymp Brno (19:04), 2. Vnenčáková Soňa – AC Moravská Slávia Brno (19:31), 3. Indráková Adéla – AC Moravská Slávia Brno (20:37).

V druhém hlavním závodě se na start postavili muži, a jelikož se jednalo o druhou etapu seriálu, organizátoři už začali stavět favority do první lajny podle pořadí z předchozího závodu. Již při prvním pohledu na přední linii se dal očekávat velký souboj, protože dorazil Milan Kocourek, který se řadí mezi nejlepší české běžce a získává zpátky svoji formu po delší pauze kvůli zranění. Hlavním konkurentem byl jeho tréninkový parťák Robert Míč, který už mnohokrát na Brněnském poháru zvítězil a dalším byl z minula celkově třetí Daniel Orálek.

Tato trojice se hned po startu oddělila a podle informací z trati to vypadalo na velmi rychlý čas. Chvilkami se také spekulovalo o traťovém rekordu, ale ten nakonec těsně odolal.

S tratí se nejrychleji vypořádali: 1. Robert Mič – RELAX Fit.cz Team / UNI Brno (28:35), 2. Kocourek Milan – ADIDAS BOOST Team (29:23), 3. Daniel Orálek – AC Mor. Slávia Brno/Adidas Boost team (29:49).

„Po dnešním závodě mám skvělý pocit, protože s Milanem trénuju už pět let a je pro mě velký vzor. V závodě jsme se s Danem Orálkem a Milanem drželi pohromadě, já jsem si při stoupání udělal menší náskok a ten jsem až do cíle zvyšoval. Dneska bylo sice místy bahno, ale při srovnání s ostatními ročníky tady bývá vždycky hůř,“ řekl v cíli Robert Míč.

Při závodě v Okrouhlé běžci ukázali skvělé výkony a opět nechyběl vynikající guláš.

Výsledky

Foto 486× – OBL Blansko