Druhá prosincová sobota patří tradičně oblíbenému krosu v běžecké lokalitě pražského lesoparku s názvem Hostivařský kamzík. „Letos máme jubilejní desátý ročník,“ spokojeně oznamuje Marta Škodová při zapisování prezentující se šedesátky závodníků a závodnic.

„Dnešní účast je trochu nižší než vloni, hlavně kvůli tomu, že ještě deset dní před závodem jsem netušil, jestli dostaneme povolení, takže jsem to nemohl inzerovat, jak bych rád,“ říkal Milan Škoda, hlavní organizátor.

V noci trochu sprchlo a teplejší počasí vykouzlilo z některých úseků bahenní kluziště, takže krosová obuv byla výhodou. Trasa už je deset let stále stejná ve tvaru nepravidelné osmičky, s malým a velkým „pytlíkem“, dvě tří kratší stoupání, prudký seběh a rovinaté luční úseky.

Do cíle se běží něco přes kilometr po asfaltce podél přehrady. Na start se chystá Michal Kovář, který si nedávno střihnul legendární athénský marathon a dnes si rovná na hlavu plyšovou masku lišky. „Hlavně aby na mě v lese někdo nezačal střílet. Už se mi to totiž jednou stalo,“ vtipkuje.

Hodinu před polednem pouští Milan několik desítek běžců a běžkyň do závodu. Na čele se usazuje „liška“ Michal, do formy se vracející Dan Kupidlovský ze Stodůlek a ze závětří vše jistí triatlonový rychlík Jirka Souček.

„Trénoval jsem tady před Velkou Kunratickou, takže několik kritických míst mám naběhaných,“ říkal před závodem. A svoje slova potvrzuje, když se téměř střemhlav vrhá do bahnitého seběhu, kde na mokrých kořenech získává několik metrů na své soupeře. Na přehradu tak nabíhá v čele a jeho náskok narůstá. O druhé místo se pere Dan s Michalem, kterému se v masce asi nedýchá úplně ideálně.

„Věděl jsem, že když bude Dan na závěrečné rovině přede mnou, mé šance ho předběhnout nebudou velké,“ hodnotí své třetí místo udýchaně v cíli.

A dojmy letošního vítěze? „Dal jsem si týden pauzu od tréninku a dnes jsem se cítil dobře odpočinutě. V druhé fázi závodu už jsem si hlídal tempo a běžel sám na sebe,“ říkal pražský triatlonista Souček, jehož cílem je světový šampionát v halfironmanu.

Mezi ženami se dnes nijak velká konkurence nesešla a vítězství Lenky Fanturové tak bylo o téměř dvě minuty na Veroniku Bartošovou. „Start na tomto závodě jsem zvažovala, protože se potýkám s bolestmi nedávno zlomených žeber při surfování na Havaji. Ale nebylo to tak hrozné a jsem ráda, jak to dopadlo,“ glosovala Lenka po závodě.

Organizátorská rodina Škodových se velmi rychle popasovala se zapsáním výsledků, žádné čipy dnes nebyly potřeba. Za pár minut po doběhu posledního závodníka se tak mohly vyhlašovat nejrychlejší borci a borkyně dnešního běžeckého klání.

Smích v auditoriu vyvolalo vyhlášení jediné účastnice, která závod absolvovala v pokročilém stadiu těhotenství – známá triatlonistka na ironmanské distanci Petra Hostinská přijela nedávno z Kanady, kde si vloni dala extrémní závod na aljašském Yukonu.

Následovala bohatá tombola, kde se dostalo skoro na všechny. „Myslím, že se závod zase vydařil,“ zněla závěrečná slova Milana Škody.

Výsledky