Trailovým běžcům není třeba představovat značku Inov-8, kterou preferují zejména běžci vyznávající běh mimo město, v terénu či na horách. Letos Inov-8 přišel s novým konceptem Terraclaw, který by měl být určitým nástupcem legendární řady Trailroc. Jak horká novinka obstála v podzimním bahně a čím se liší od svého předchůdce?

44 špuntů a originální design – Terraclaw 250 upoutají pozornost

Moje první setkání s Terraclaw 250 bylo hodně intenzivní. Neplánovaně totiž šly přímo z krabice v autě do akce na 11 km podzimním krosu, což není jejich hlavní disciplína. Musím ale říct, že jsem si s nimi hned potykal a v bahně při závodě jsem na ně při myšlence na to, že bych závod běžel v silničkách, pěl ódy. Během měsíce jsou boty o 300 km „starší“ a můj názor se nemění, bota si poradí s kratším rychlým závodem i dlouhými 30km+ běhy brilantně.

Na první pohled Terraclaw 250 upoutají pozornost svým netradičním designem. To je z mého pohledu první viditelný aspekt, který je odlišuje od ne příliš vzhledově atraktivního předchůdce Trailroc 255. Pánská verze boty nabízí zajímavou kombinaci černé, žluté a modré barvy, které si všimne opravdu každý. Upoutá také výrazně pozměněná podešev, které dominuje celkem 44 různě velkých špuntů.

Víc kilometrů, víc zábavy

Čím se bota od Trailroců neliší, je samotné zaměření – Terraclaw 250 se cítí nejlépe na zpevněných trailech, ale stejně jako předchůdce si poradí s různými typy terénů. Pokud tedy vybíháte na trénink z města, pár kilometrů po asfaltu bota i přes výraznější podešev bez problému přežije. Stejně jako Trailroc 255 si bota libuje na dlouhých tratí. Pro milovníky běhu v terénu tak může představovat tolik oceňovanou univerzálku, která je dostatečně lehká na to, aby v ní mohli odběhnout závod, a zároveň se hodí i na zimní nabíhání objemových kilometrů.

Střih boty svádí k rychlejšímu tempu, zachovává ale dostatek komfortu a ochrany

Oproti Trailrocům bota získala na dynamice, kterou běžec ucítí hned při prvním obutí. Na mne osobně Trailrocy, ačkoliv jejich univerzálnost a komfort byly neocenitelné, vždy působily poměrně neohrabaně. Za to Terraclaw jsou rakety – bota je subjektivně užší a kontakt s povrchem je skutečně luxusní.

Zároveň si bota stále zachovává dostatečný komfort, ochranu chodidla a širší přední část boty, což jsou všechno vlastnosti, které běžec ocení po několika hodinách běhu. Co mě na Terraclaw hodně zaujalo, je podařený svršek boty, který je kompletně bezešvý. Vyznačuje se rychleschnoucím materiálem, přičemž sám o sobě je materiál skutečně lehký a prodyšný.

Přední části boty potom dominuje výrazný prvek tvaru X, který neslouží pouze jako designovka, ale určitým způsobem chodidla v botě fixuje při dopadech v těžším terénu. Poctivá je také obsázka boty, která ve špičce brání chodidla před kameny či kořeny. Zároveň také přispívá k nadprůměrné stabilitě chodidla v botě.

Změn se dočkala i mezipodešev boty, která vychází z dalšího trailového kolegy – Race Ultra 270. Směs „compressed EVA“ se vyznačuje výraznými tlumícími schopnostmi, to vše při zachování již zmíněné dynamiky, kterou běžec cítí při kontaktu s povrchem. Rozdíl mezi patou a výškou je 8 milimetrů (16 mm v patě, 8 mm ve špičce).

Díky již zmíněné výrazné podešvi ve znamení 44 špuntů se bota neztratí ani v náročnějších terénech. Přilnavost boty je dostatečná na suchu i v mokru. Ačkoliv boty díky špuntům získaly něco málo z klasických krosovek X-Talon, rozhodně se nejedná o boty do hlubokého bahna. S klasickými traily a lesními cestami si ale velmi dobře poradily i v deštivých podmínkách. Celkově jsou Terraclaw rozhodně pro Inov-8 krok správným směrem, ve své kategorii patří bezesporu ke špičce.

Jak název napovídá, testovaný model Terraclaw 250 váží 250 gramů, přičemž stejná řada nabízí i lehčího sourozence Terraclaw 220. V dostání je v pánské i dámské verzi. Doporučená cena boty je 3590 Kč.

+ výborná přilnavost na různých typech podkladu

+ kvalitní obsázka chránící chodidlo proti kamenům a dalším nerovnostem

+ velmi prodyšný svršek boty

+ univerzální použití, komfort na dlouhých tratích

– lehký a prodyšný svršek může být nevýhodou v zimních podmínkách