Říká se, že pokrok má kořeny v nespokojenosti. Platí to i o americké firmě vyrábějící led svítilny a čelovky Fenix, která vznikla v roce 2004 právě kvůli nespokojenosti s nabídkou kvalitních osvětlovacích zařízení. V současné době vyrábí své produkty v čínském Šen-čenu a v první polovině letošního roku uvedla na trh malou kompaktní LED čelovku HL23, kterou jsme měli díky ochotě obchodu Kronium (www.kronium.cz) vyzkoušet.

Motto výrobce vyzývá k tomu, abychom „rozsvítili svá dobrodružství“ a podle ohlasů myslivců a rybářů, na které při hledání hodnocení na internetu narazíte, je na podobné akce jako dělaná. Je ale vhodná i na běh? HL23 nabízí tři módy svítivosti, v tom nejvyšším poskytuje tok až 150 lumenů s dosvitem až 55 metrů, ve středním je to potom 50 lumenů a v nejnižším 3 lumeny.

Napájí ji jedna tužková AA baterie, v závislosti na módu a druhu baterky vydrží od zhruba hodiny (při 150 lumenech) po více než sto hodin (při 3 lumenech). Při středním chodu můžete počítat se zhruba pěti hodinami a díky digitalní konstantní regulaci udržuje stálý světelný výkon až do úplného vybití. Baterie se vkládá dovnitř těla, které je umístěno na pružném pásku, jehož velikost se upravuje plastovou sponou. Dá se povolit natolik, že si ji můžete navléct v případě potřeby i kolem pasu nebo hrudníku, pokud běžíte v naprosté tmě a potřebujete si na cestu přisvítit.

Na hlavě drží dobře, netlačí, netáhne. Je poměrně lehká (70 gramů včetně popruhu bez baterky, ty váží v závislosti na druhu mezi 15 a 31 gramy), první hodinu o ní nebude v podstatě ani vědět; časem se pronese všechno.

Zapíná se zhruba vteřinovým přidržení tlačítka na jedné straně, na opačném konci je šroubovací uzávěr baterie. Je dobré mít na paměti, že se pokaždé bez ohledu na to, v jakém módu jste ji vypínali, zapne na nejvyšší výkon. Výrobce hovoří o 60° nastavitelném úhlu, nicméně bez problémů ji otočíte o rovných 180° (ne, že by to bylo k něčemu praktickému).

Tělo čelovky je vyrobené z hliníkové slitiny a světýlko je usazené v držáku z odolného plastu. Čelovka by díky to mu měla přežít pád až ze dvou metrů a ponor do stejné hloubky, navíc je také plně prachuvzdorná. Je osazená diodou LED XP-G2 z produkce americké firmy Cree.

Se svými rozměry 7×4×4 cm je snadno přenosná a v ledvince nebo běžeckém batůžku nezabere příliš místa. Horší to už bude se zásobou baterií na výměnu. Pokud se chystáte na noční běh terénem v černočerné tmě, počítejte raději s nutností svítit na plný výkon. A i tak budete muset dávat pořádný pozor. Na asfaltu je to ovšem jiná, tam čelovka funguje skvěle. Ve známém, případně rovném terénu lze běžet i na střední režim, aniž byste museli výrazněji zpomalovat.

Poměr cena (999,–) výkon hovoří v její prospěch. K dostání je ve dvou barevných provedeních: šedočerné a oranžovočerné.

S krátkými zimními dny, kdy musíte mít hodně (ne)příjemnou pracovní dobu, abyste stihli vyběhnout za světla, se stává čelovka nepostradatelným prvkem běžecké výbavy. Pokud hledáte nějakou spolehlivou a cenově dostupnou spíše na běh po asfaltu než v terénu, s Fenix HL23 nesáhnete vedle.