Na 13,5 km dlouhou trať vedoucí porubskými ulicemi nastoupilo v sobotu 185 vytrvalců. Počasí bylo slunečné, deset stupňů, takže se běhalo poměrně rychle.

Premiérové vítězství v tomto tradičním závodě si vychutnal Matouš Vrzala (SSK Vítkovice), když trať zvládl za 46:41. Na druhém místě doběhl jeho oddílový kolega Martin Věžník – 46:54, třetím v cíli byl Michal Stanovský 48:08, taky z vítkovické atletiky.

„Asi do 4. kilometru jsme běželi já, Martin Věžník a Michal Stanovský. Záhy šel však dopředu Martin a já jsem musel reagovat a dotáhnout jej. To se stalo pak ještě párkrát. Mezi paneláky poblíž Opavské ulice jsme trochu bloudili, jeden obíhal blok domů zleva, druhý zprava. Nakonec v závěru jsem měl více sil já a asi 300 metrů před cílem jsem mu nastoupil a vyhrál. Konečně se mi začalo teď v závěru roku dařit,“ svěřil se v cíli vítěz Vrzala.

Ženy ovládla brněnská Šárka Dýrová Macháčková (AK Olymp Brno), když trať zdolala za 51:43. Pro druhé místo si doběhla Eva Filipová (TJ Šumperk – 52:45), pro třetí pak Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava – 52:54).

„Jsem ráda, že jsem si trošičku vylepšila loňský čas. Kopečky nemusím, takže to pro mě zase tak jednoduché nebylo, jak by se mohlo zdát. Jsem ale samozřejmě ráda, že se mi tady podařilo opět vyhrát. Příští rok bych si chtěla určitě vylepšit svoje maratonské maximum. V květnu možná zkusím Prahu, ale ta není moc na osobáky. Na druhou stranu jde o mistrovství republiky, takže váhám,“ řekla věčně usměvavá Dýrová Macháčková.

Výsledky

Foto 102× – Josef Zajíc