Za chvíli je konec roku a při oslavování příchodu toho nového je ideální okamžik se pevně rozhodnout a slíbit sám sobě, co mi rok 2016 přinese na běžeckém poli. Nabízíme vám několik předsevzetí, která by vás mohla inspirovat a vaše běhání posunout na další úroveň.

1. Přihlaste se na závod

Okamžik počítačového hrdinství je známý snad každému běžci. Srdce divoce buší, dlaň se potí a hrudník svírá směsice těšení a obav. Když pak kliknete na „přihlásit se“, je to ložené. Prostě tam pojedete a nějak to uběhnete. Je jedno, jestli to bude první pětka nebo stomílovka. Závod v rozumném časovém horizontu (podzimní desítka vás do lednových mrazů skutečně nevykope) je ideální způsob, jak dodat tréninku šťávu a sobě motivaci.

2. Stanovte si cíl

Je váš nejlepší čas na maratonu 4:10? Co to zkusit letos pod čtyři? Nebo si určit minimální týdenní/měsíční objem, množství nastoupaných metrů nebo třeba jen počet výběhů do týdne. Pokud se nebudete snažit překročit vlastní stín mílovými kroky, dosažitelný cíl, kvůli němuž však budete muset v tréninku přidat, je ideální způsob, jak u běhání vydržet a nepolevit.

3. Zkuste něco nového

Běhali jste zatím jen po městě? Zkuste přespolní závod. Pokud máte okolní lesy proběhané křížem krážem a každou píď asfaltu dokážete popsat, aniž byste museli zavírat oči, co takhle ochutnat sprint triatlon, běh do vrchu nebo nějaký dálkový pochod? Nebaví vás pořád dokola běhat ty samé trasy? Vyrazte jinam, otevřete mapu a zkuste najít nové cestičky v okolí, případně skočte na kolo nebo do auta a popojeďte. Ustrnutí je nejsnazší cestou k vyhoření a strach z neznámého dokáže vytyčit ty nejhůř překonatelné hranice, nedovolte mu to.

4. Jděte na to zeširoka

Rozhodněte se, že do tréninku přidáte nové prvky. Při běhu oceníte nejen posílený střed těla, ale i další svalové skupiny. Doplňte běh posilovacími cviky. Pokud vás láká minimalistické běhání nebo běhání naboso, nebojte se je vyzkoušet.

5. Pracujte na svých slabých místech

Bojujete s kopci? Jste slabí v sebězích, předhání vás ve finiši, nebo máte problém s příliš výrazným negativním splitem? Zamyslete se nad svými slabými stránkami a systematicky na nich začněte alespoň jednou týdně pracovat.

6. Myslete na druhé

Zkuste k běhu přivést někoho, kdo se mu nikdy nevěnoval, nebo podpořte (věčného) začátečníka. Pomozte mu, když bude o sobě a svých výkonech pochybovat, a nedovolte mu se vymlouvat, že nemá čas, bolí ho koleno nebo trápí rýmička. Nabídněte svou pomoc jako dobrovolník při organizaci závodu, abyste ochutnali atmosféru i z druhé strany. Věnujte za každý uběhnutý kilometru korunu na zvolenou charitu.

7. Zůstaňte nohama na zemi

Přehnané cíle a zklamání z následného neúspěchu fungují na běžeckou morálku jako voda na oheň. Stejně tak nelze od sebe očekávat mohutné navýšení kilometráže nebo zlepšení na desítce v řádech minut, pokud musíte dál žonglovat práci, rodinu, domácnost a další povinnosti. Buďte připravení své cíle upravovat a nedovolte si být na sebe naštvaní, pokud vše nesplníte na sto procent.

8. Nebojte se snít

Ano, je to v přímém rozporu s předcházejícím tipem, ale nic nás nedokáže v tréninku hnát tolik jako velké, odvážné, bláznivé sny, takové, které nás fascinují a děsí zároveň, a o nichž předem víme (nebo si to alespoň myslíme), že jsou mimo náš dosah. Už jen snaha o jejich vyplnění se může postarat o jedno z největších dobrodružství našeho života.