I letos se v polovině ledna vydali desítky běžců na trasu Winter Runu. Zatímco loni se závod v lesích okolo oblíbené Biřičky odehrával ve spíše podzimních kulisách, letos bylo všude bílo…

Pravda, sněhu nebylo zrovna po kolena, ale jednalo se o zimní závod se vším všudy, teploty kolem bodu mrazu tu pravou atmosféru jen dokreslovaly. Běžci se ale zahřály pohybem. Celé dopoledne bylo u rybníku Biřička živo a krátce před jedenáctou hodinou se začali závodníci řadit na startu.

Nejčastější volbou co se oblečení týká byla bunda a pořádně teplé kalhoty, někdo měl jen triko, našli se ale i otužilci startující v „krátkých“. A takový Michal Barvínek se na trasu vydal naboso. Jak se však ukázalo při vyhlašování výsledků, občas boty přeci jen nosí. A propos, boty – na nohou závodníků byly k vidění silniční závodky, krosové boty a někteří závodníci zvolili nesmeky, tedy gumové návleky s ocelovými hroty.

Štěpán Skopový to na sněhu umí

Hned po startu se na čele za předjezdcem na čtyřkolce osamostatnil Štěpán Skopový a náskok pak v průběhu závodu jen kontroloval. Cílem proběhl na prvním místě v čase 29:04. Po doběhu prozradil, že pochází ze severu Čech a v Hradci Králové studuje. Sníh mu nevadil, ba naopak – často prý trénuje v hlubokém sněhu.

Na druhé místo se po pár set metrech dostal Josef Veber z LK Tatran Chodov, v cíli vítěz kategorie M50 za 29:30, a i za ním zeje ve výsledcích mezera. O třetí místo se však bojovalo až do cíle, ve shodném čase 30:38 nakonec doběhli třetí Zbyněk Kudrna (enduraining) a čtvrtý Jaromír Hradecký (Skuteč). Kategorii „padesátníků“ pak vyhrál pardubický Mojmír Svoboda v čase 33:09.

Závod žen bez překvapení

Mezi ženami potvrdila roli největší favoritky domácí Táňa Metelková (TJ Sokol HK) a vyhrála v čase 31:53, když se v absolutním pořadí prosadila na šesté místo. Stejně tak přesvědčivé bylo druhé místo v čase 33:11 Denisy Kozákové (Hvězda Pardubice), vítězky nejmladších žen. Třetí mezi ženami byla Kateřina Ryšávková z klubu Majkyho sudičky, zaběhla čas 36:23.

Více jak svě stovky účastníků

V závodě na 4 kilometry byl v čase 15:05 nejrychlejší Martin Singr (SKP Nymburk), o 26 vteřin za ním pak doběhl nejlepší junior Václav Krejcar (Royal Bay) a třetím mužem v cíli za 15:36 byl Michal Dočkálek. Již sedmá byla teprve sedmnáctiletá juniorka Veronika Marková z klubu AC Pardubice, její čas byl 16:41. Druhou ženou v čase 18:42 byla vítězka žen, neúnavná závodnice Eva Vejběrová (Cyklo Pokr). Třetí v cíli byla v čase 19:11 Kateřina Kubiasová běžící celý závod se synem, oba si do kolonky „klub“ vyplnili „Tyčka a kulička“. Celkem závod na čtyři kilometry dokončilo 84 závodníků a závodnic. Početnější však bylo závodní pole na dvojnásobnou vzdálenost, zde doběhlo 129 účastníků.

Na všechny v cíli čekalo občerstvení, kromě tradičního pečiva, banánů a tatranek také sušené ovoce. Kromě iontového nápoje byl k dispozici i čaj, ze kterého si každý mohl udělat grog. „Je tu lepší nálada než na jiných závodech,“ zaznělo v nadsázce při vyhlašování vítězů. Zájemci si pak mohli vyzkoušet vystavená jízdní kola, mezi nimiž nechyběly populární „fat boy“ modely. Aby ne, odpoledne se zde totiž jel ještě cyklomaraton.

Další díl seriálu Winter Run se běží již za týden v Ostavě a nezbývá než doufat, že i tam se poběží v opravdu zimních kulisách…

Výsledky