I chodci se někdy zúčastňují běžeckých závodů. Většinou však s dostatečným předstihem před běžci, někdy startují po běžcích, někdy začnou ve stejnou dobu.

Pokud je vaším jediným zájmem pětikilometrová procházka v pohodlném tempu, pravděpodobně nebudete potřebovat žádný zvláštní tréninkový plán. Jen se ujistěte, že máte pohodlnou vycházkovou obuv a můžete vyjít.

Pokud byste ale chtěli poradit a svou chůzi zintenzívnit, zde je tréninkový plán Hala Higdona, který můžete použít.

Hal Higdon je uznávaným autorem řady knih o běhání a váženým spolupracovníkem prestižního časopisu Runner's World. Je také autorem bestselleru Marathon – The Ultimate Training and Racing Guide.

TIP: Čtěte také 10 km chůze – 8 týdenní plán pro úplné začátečníky s nadváhou a seniory 60+

Následující informace se týkají osmitýdenního tréninkového plánu pro lidi s nadváhou a seniory nad šedesát let, s cílem ujít souvisle 5 km:

Pondělí: Odpočinek nebo chůze. Po víkendovém tréninku můžete být unaveni, takže tento den je dnem odpočinku, pokud jsou vaše svaly na nohou bolestivé.

Úterý: V tomto osmitýdenním tréninkovém plánu začněte tím, že půjdete při pohodlném tempu po dobu 15 minut. Každý druhý týden přidejte dalších 5 minut chůze. Tím, že na to půjdete postupně, výrazně zlepšíte svou vytrvalost a snížíte nebezpečí poranění.

Středa: Odpočinek nebo chůze. Intenzívně – volně, to je obvyklé v tréninku běžců na dlouhé tratě. Budete intenzívněji trénovat a pak dáte svalům čas na zotavení. Pokud budete chtít po včerejší procházce opět vyrazit, nebojte se znovu chodit po dobu 15 minut bez ohledu na vzdálenost. Pokud máte opravdu pocit únavy, udělejte si volno.

Čtvrtek: Jedná se o opakování tréninku z úterý. Začněte s 15 minutami chůze a přidávejte si každý druhý týden dalších pět minut procházky.

Pátek: Další odpočinkový den. Je třeba zajistit, aby si vaše svaly dobře odpočinuly, trénovat tvrdě můžete o víkendech.

Sobota: Sobotní tréninky jsou uvedeny v kilometrech, nikoliv v minutách. To je pro představu o tom, jakou vzdálenost jste schopni ujít za určitý čas.

Neděle: Alespoň jeden den v týdnu je dobré jít na dlouhou procházku bez měření vzdálenosti. Například se můžete jít projít do lesa na nezměřené stezky. Většina lidí by měla být schopna alespoň jednou týdně chodit hodinu nepřetržitě i při pomalé chůzi nebo s pauzami pro odpočinek. Je-li pro vás hodinová chůze příliš těžká, v prvním týdnu tréninku začněte na 30 minutách s tím, že si každý týden přidáte 5 minut, postupně se pak vypracujete do kondice, kdy zvládnete chodit nepřetržitě po dobu 60 minut.

Pokud se vám to zdá příliš jednoduché, zvažte trénink delších vzdáleností. Je-li pro vás patnáctiminutová chůze na prvním tréninku příliš krátká, možná budete chtít začít u tréninku chůze na 10 km.

PO ÚT ST ČT SO NE
1 volno nebo chůze 15 min. chůze volno nebo chůze 15 min. chůze volno 2,4 km chůze 30–60 minut chůze
2 volno nebo chůze 15 min. chůze volno nebo chůze 15 min. chůze volno 2,8 km chůze 35–60 minut chůze
3 volno nebo chůze 20 min. chůze volno nebo chůze 20 min. chůze volno 3,0 km chůze 40–60 minut chůze
4 volno nebo chůze 20 min. chůze volno nebo chůze 20 min. chůze volno 3,2 km chůze 45–60 minut chůze
5 volno nebo chůze 25 min. chůze volno nebo chůze 25 min. chůze volno 3,4 km chůze 50–60 minut chůze
6 volno nebo chůze 25 min. chůze volno nebo chůze 25 min. chůze volno 3,6 km chůze 55–60 minut chůze
7 volno nebo chůze 30 min. chůze volno nebo chůze 30 min. chůze volno 3,8 km chůze 60 minut chůze
8 volno nebo chůze 30 min. chůze volno nebo chůze 30 min. chůze volno 4,0 km chůze 5 km chůze