Podle meteorologů právě začal nejchladnější týden letošního ledna a pravděpodobně i letošní zimy. Teploty atakují mínus desítku i přes den a zdaleka nejen v horách. Jakkoliv záleží také na větru, vlhkosti a dalších parametrech, běžci se před tréninkem obvykle podívají na teploměr.

Jaká teplota je tedy pro běh ještě přijatelná podle samotných běžců? A jaké mají rekordy někteří zástupci české špičky? Dostal se někdo z nich pod –32°C, což některé zdroje uvádějí jako hraniční teplotu pro venkovní běh?

Přinášíme odpovědi běžců na dvě krátké otázky:

V jaké nejnižší teplotě se podle tebe/vás dá ještě běhat venku?

Jaký je váš „rekord“, v jaké nejnižší tepĺotě jste kdy běhal(a)?

Eva Vrabcová Nývltová má jako česká reprezentantka v běhu na lyžích se zimou samozřejmě více zkušeností a říká:

1. Nedokážu mluvit za ostatní, ale myslím, že těch –30 °C je opravdu na hraně únosnosti.

2. Můj rekord je právě zmiňovaných –30 °C ve finském Kuusamu.

Alena Peterková držitelka tří českých rekordů (10 km, půlmaraton a maraton) se také zimy nijak nebála, její odpovědi jsou následovné:

1. To je individuální.

2. Kolem –30 °C jsem ještě trénovala. Mrazivý vzduch a hodně vrstev oblečení už ale omezovaly. Dnes jsou jiné materiály, takže nemusí být běžci tak nabalení.

Pavla Schorná Matyášová sice v zimě občas zařazuje běh na lyžích, nicméně o běhu v pořádném mrazu ví své:

1. Určitě jsou hranice, kdy už by si člověk měl trénink venku rozmyslet. Každý taky snáší chlad rozdílně a je to o znalosti svého těla. Ale –15 °C už je hodně velká zima.

2. Co se mne týče, v zimě neběhám, pokud je tedy sníh. To raději lyžuji. Dávám odpočívat kloubům a nabírám sílu. Pokud sníh není, určitě běhám za každého počasí. Můj kamarád říká: „Není špatného počasí, ale špatného oblečení.“ A já se tímhle i řídím. A k mému rekordu? Myslím, že nějakou ranní rozcvičku jsem běžela přibližně při –20 °C.

Petra Kamínková. O běhu při teplotách pod minus deset ví své i držitelka čtyřiceti českých titulů, když říká:

1. Abych řekla pravdu, vůbec nevím, při jaké nejnižší teplotě se dá ještě venku ve zdraví běhat, ale můj názor je, že –15 °C je ještě v pohodě, jen už to je pouze na souvislý běh.

2. Když jsem byla v juniorských letech a bývávala velká zima, tak jsme při –15 °C v pohodě trénovali. Jen když byl k této teplotě silný vítr, tak trénink byl upraven.

Moira Stewartová úřadující mistryně republiky v běhu na 10 000 metrů si i přes svůj mladý věk už také zažila trénink v pořádné zimě, její odpovědi jsou:

1. Myslím, ze v –15 °C se běhat ještě dá, člověk se zahřeje při běhu, ale už to není žádný komfort.

2. No, tak teploty si v tréninkovém deníku nevedu. Při lyžařských pobytech v Rakousku jsme chodili ráno běhat. Mohlo být tak –12 °C.

Kateřina Čechová sprinterka, která nedá dopustit na halu. Jak je mráz, venku prostě neběhá, což sama přiznává:

1. Podle mě, jako zhýčkané sprinterky? Já bych pod 0 °C asi ven už běhat nešla a na sníh už vůbec ne, ale je to daný rozmazleností z haly. Ale když koukám z okna na ubytovně ve Stromovce, tak se občas nestačím divit některým otužilcům a i se někdy stydím, že jsem takový rozmazlenec.

2. Můj „rekord“ je určitě pod těch 0 °C, ale z doby, kdy jsem ještě běhala v Brně a nebylo moc kam utéct do haly, to mi ani odhazování sněhu před tréninkem nevadilo. Já mám ráda teplíčko, který je dobry i pro moje svaly…

Co myslíte? Jsou muži větší otužilci?

Petr Vabroušek náš nejznámější triatlonista:

  1. Myslím, že v Česku se dá v zimě běhat vždy. Jen bych nevybíhal brzy ráno, kdy bývá mráz největší. S dnešním funkčním prádlem je při vhodném navrstvení příjemný běh i při –15. Velkou roli hraje v mrazu vítr, ten dokáže vnímanou teplotu změnit až o 5 stupňů oběma směry. Takže si dobře neplánujte trasu!
  2. Rekord mám z maratonu na Severním pólu, kdy se podle směru větru pohybovala pocitová teplota mezi –27 a –42°C. To už je ale extrém na který jsem hlavně průdušky zvykal klusáním v mrazícím boxu

Jan Kreisinger žije na severu Čech a tak není divu, že už si zkusil extrémní mrazy a běh v nich. Jeho odpovědi jsou:

1. Klusat se dá v klidu si myslím tak do –15 °C, jak je kdo zvyklý na studený vzduch a musíte být dobře oblečení, hlavně ty části těla, které vám prochládají nejvíc. Kvalitnější tréninky tak –5 až –10 °C.

2. Rekord mám –25 °C, ale jen klus a 5 km jsem rozmrzal.

Robert Krupička má stejný „rekord“. Není divu, v Orlických horách, kde žije, bývá občas pořádná zima:

1. Myslím, že hodně záleží nejen na zimě, ale hlavně na vlhkosti a větru – tzn. jaká zima je pocitově… Obecně do mínus 15 stupňů by neměl být problém.

2. Nejnižší teplota, ve které jsem trénoval ať už běh nebo běh na lyžích byla okolo –25 °C. To jsem používal kuklu nebo roušku přes ústa.

Jan Pešava poslední ze „zlaté generace českých vytrvalců“ si myslí, že se běhat dá pořád a tímto heslem se, jak se zdá, také řídil, když říká:

1. Běhat se dá podle mě pořád – určitě jakési „normálno“ je tak do mínus 15 °C, i v tom se dá běhat tempový běh.

2. V největším mrazu jsem běhal při mínus 24 °C.

Ondřej Fejfar. Zkušenosti s extrémním mrazem má také tento závoďák, který dříve kombinoval běh se skialpinismem. Nyní ale už „jen“ běhá a chystá se na závody ze světové skyrunningové sé­rie.

1. Podle mě se dá běhat celkem v pohodě do zhruba –20 stupňů. Jde hlavně o to, aby byl běžec na chladnější teploty zvyklý a to například i z předchozích zim. Od mínus patnácti už bych vynechal rychlejší tempo a pouze bych volně klusal. Každý si to musí vyzkoušet a hlavně začátečníci by si měli třeba první své dvě běžecké zimy postupně zvykat na běhání v mínusových teplotách a ne hnedka vyběhnout do minut patnácti a méně.

2. Abych se přiznal nepamatuji se, že bych běhal v chladnějších teplotách než je nějakých –17 nebo –18 stupňů. Můj rekord však bude pravděpodobně ze skialpinistického tréninku, kde teploměr u horní stanice lanovky na ledovci Stubai, kde jsme okolo procházeli, ukazoval –23 stupňů tak jsme se radši vůbec nezastavovali.

Vítek Pavlišta úřadující maratonský a půlmaratonský mistr republiky nemá v Liberci o nízké teploty nouzi, což sám potvrzuje:

1. To je podle mě dost individuální. Nebývají u nás tak extrémní teploty, abych kvůli nim nemohl běhat, ale někdo třeba nemůže dýchat už při –15 °C. Běh je aktivita, při které se zahřeji při jakékoliv teplotě. Člověk nikde nepostává a pořád se hýbe celým tělem. Osobně mi víc vadí studený vítr a déšť při teplotách kolem nuly. Suchý mráz není tak strašný.

2. Teplotní rekordy si nezaznamenávám, ale pár let zpátky byla v Liberci zima, kdy se teploty držely skoro měsíc kolem –20 °C. Příjemné to není, ale běhat se dá.

Pavel Dymák. Mohlo by se zdát, že v Pardubicích pořádná zima ani nemůže být. Ale tento mladý běžec má také své zážitky na toto téma:

1. Co se týče nejnižší teploty pro běh, tak podle mě hodně záleží i na větru. Pokud je bezvětří, tak není problém jít třeba i v –10 °C, ale pokud trochu víc fouká , tak i teploty lehce pod nulou jsou nepříjemné…

2. Každopádně v těchto teplotách neběhám žádné intervaly, ale spíše tempové nebo stupňované běhy, aby bylo tělo pořád zahřáté a nedošlo k prochladnutí. Rekord nejnižší teploty mám někde kolem –15 °C, ale to jsme asi po 3 km usoudili, že toto je už moc a šli jsme tuším posilovat. Ale to už je hodně let zpátky…

Miloš Kratochvíl další vytrvalec a neúnavný závoďák z Pardubic odpovídá podobně:

1. Při našich klimatických podmínkách (maximálně cca –20 °C) a dnešních možnostech vybavení nevidím problém běhat i v zimě neomezeně. Hobík, který čeká na polojasno, bezvětří a teplotu nad 15 °C, zůstane navždy jen hobíkem. Jak to asi dělají sportovci v Rusku?

2. Teď už moc zima není, ale nepamatuji si tu největší. Možná by se to dalo najít v nějakých archivech závodů.

Jiří Wallenfels pražský lékař a vynikající vytrvalec běhá prostě pořád, ovšem venku by byl při teplotách pod –15 °C již opatrný, když říká:

1. To je hodně individuální. Když nefouká vítr, běžec je na mráz zvyklý, vhodně oblečený, stopro zdravý, běh netrvá příliš dlouho a ve velké intenzitě, tak lze snést i mínus 20. Ale osobně bych při teplotách pod mínus 15 neběhal.

2. Tak to přesně nevím. Pamatuji si ale dva závody při mínus 12.

Pavel „Baboš“ Baběrád po vzoru Ron Hilla běhá každý den. A to bez ohledu na počasí, což potvrzuje v odpovědích:

1. Teplotu jsem nikdy neřešil, neboť v ČR, respektive ve střední Evropě, je dle mého toto zbytečná starost.

2. Možná někde kolem –10 °C. V ČR za víc jak třicet let, co běhám, nebyla neběhatelná teplota…

A co vy? Jaké teplotní rekordy si držíte?