Cestou do Hulína ukazoval teploměr stále hodně pod nulou, kolem 11 stupňů, a po výsadku z auta byla pocitová teplota ještě o pár stupňů horší. Mně to tak určitě připadalo. Ovšem ani to neodradilo 98 borců, co se vydali v takových podmínkách na trať, kde jim cestou pořádně zamrzl úsměv na tváři, vyrazit bojovat ze všech sil o co nejlepší čas a umístění. Tak nějak se mi zdá, že na Hulmenské desítce je snad pokaždé pořádná kosa. Vidíte to taky tak?

Muži běželi po celou trať ve dvojici

První polovinu závodu se drželi Tomáš Steiner /AK Drnovice – 32:28/, Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 32:38/ a Radek Šíbl /Ekodrill Zlín – 34:14/ pohromadě. Ovšem po obrátce za to oba Tomášové vzali a pak to tedy byla jízda. To vám povídám. Jeden nástup stíhla druhý a nakonec se rozhodlo až těsně před stadionem, kde už Tomáš Steiner nenechal nikoho na pochybách o své formě. Ale Tomáš Navrátil, který začal běhat teprve na podzim je mezi běžci obrovským překvapením. A velmi příjemným. Kéž by se takových mužů objevilo víc.

Jana Žaludková si závod odklusala sama

Hned po startu se odtrhla od svých soupeřek Jana Žaludková /Cyklogat Malenovice – 39:48/ a v poklidu si doběhla pro vítězství. Za ní ovšem běžely velmi dlouho spolu Jana Matějíková /Liga 100 Olomouc – 42:35/ a Veronika Brázdová z Kroměříže /43:08/.

Ve druhé části trati však Jana Matějíková zrychlila a bez většího úsilí proběhla cílem na druhém místě.

Organizátoři sledují termínovku

11. ročník Hulmenské desítky připravil triatlonový oddíl ASPOT Hulín v tradičním lednovém termínu, opět zase tak, aby se závod nekryl s několika dalšími v okolí. Rozhodně to bylo ku prospěchu věci. Díky tomu se i přes tu kaltnu postavilo na start 98 běžců.

Všichni vytrvalci se v hlavním závodě se přijeli popasovat s obrátkovou tratí, která vedla z tartanového oválu na místním stadionu ven z města směrem až za Pravčice a zpět. Samozřejmě, že se běží po silnici a dokonce se po mostě tam i zpět přebíhá dálnice.

A že je ten náběh do kopečka, který tvoří most zejména zpět cítit, to si piště. Ale i tak trasa není zvlášť ideálně rovinatá, takže rychlé časy se zde budou běhat asi dost těžko. Ale není to nemožné. Koneckonců v nedalekých Prusinovicích je mnohem náročnější trať při Rohálovské desítce a běhá se tam pěkným fofrem. Takže je to jen o běžcích a o tom, kdo co umí a dokáže zaběhnout.

Zima vadila snad všem

Tolik zahalených tváří na závodě jsem už dlouho neviděl. Až jsem se lekl, že jsme přijeli někam jinam. Ale to sem nepatří. Zima prostě byla v deset hodin ráno na startu pořádná a každý se chránil, jak jen mohl.

„Za celou trať mi vůbec nerozmrzly ruky,“ stěžoval si Tomáš Steiner. „Taková zima je už na mě moc. Nohy taky nešly ideálně, proto jsem raději začal finišovat dřív, než to bylo nutné, protože Tomáš se držel pořád jako klíště a já nechtěl sprintovat na stadionu, abych si něco neudělal.“

„Zkusil jsem nástup do kopečka po nadjezdu nad dálnicí,“ přiznal svoji taktiku Tomáš Navrátil. „Sice jsem získal pár metrů náskoku, ale dost jsem při tom vytuhl, tak už jsem pak na závěr nestačil udržet tempo až na stadion.“ Radek Šíbl hned po závodě naskočil na kolo a mazal v té kose domů, takže jsem si s ním, nestačil ani prohodit pár slov.

„Omrzla mi tak tvář, že jsem nemohla v cíli ani promluvit na své děti,“ kroutila hlavou Jana Žaludková. „Ještě, že jsem si mohla závod jen odklusat a nikdo se na mě netlačil.“

„Mně ta zima vůbec nevadila,“ k překvapení všech řekla s úsměvem Jana Matějíková. „Běželo se mi v těchto podmínkách dobře a vůbec jsem s teplotou neměla žádný problém.“

„Snažila jsem se udržet s Janou Matějíkovou, ale v té zimě mi to prostě neběželo,“ jen konstatovala Veronika Brázdová. „Zmrzla jsem tak, že už mi nešlo vůbec rychleji běžet.“

Ovšem i přes tu kosu panovala na hulínském stadionu dobrá nálada běžecké party lidí, umocněná skvělým gulášem, kteří nikdy neopomenou přijet tam, kde vědí, že se jim bude líbit. A nenechají se odradit ani rozmary počasí. Sníh naštěstí začal padat až po závodě, takže se běželo po suché silnici a tím pádem alespoň terén byl přijatelný, když už se to ostatní moc nesešlo. Ale s tím nic nenaděláme.

Poručíme větru dešti, to už tu kdysi bylo a nějak se to nepovedlo. Asi udělali soudruzi někde chybu a doteď se ji nepodařilo najít.

Výsledky