Radostická nerezová desítka je šestou zastávkou Brněnského běžeckého poháru. Letošní ročník obohatila ledovka skrytá pod sněhovou pokrývkou a také mráz, který možná některé běžce odradil od účasti.

Tratě obou kategorii čítají více kol, takže souboje o umístění jsou hned několikrát k vidění, a proto je závod divácky atraktivní. Okruh o délce 3,5 km startuje na náměstí, oběhne se část obce, a pak běžci dorazí ke kratší sjezdovce, kde se pole natáhne a pozná se, kdo má na stupeň vítězů. Následující kilometry jsou roztáhnuty v přírodním parku Bobrava a ke konci, se přes fotbalové hřiště a konečný seběh, do obce běžci vrací na náměstí.

Na první hlavní závod dorazilo 155 závodníků a závodnic, čekal je kilometrový okruh okolo obce a jeden tří a půl kilometrový. Hned od startu šli do čela junioři Dan Fiala a Daniel Kotyza, přičemž ze souboje vyšel lépe Dan Fiala, který doběhl s velkým náskokem a svým rychlým časem v cíli překvapil i pořadatele.

Tři nejrychlejší muži hlavního závodu na 4,5 km:

1. Dan Fiala – TJ Lokomotiva Břeclav (00:15:42), 2. Aleš Konečný – Masaryk run (00:16:02), 3. Jan Osolsobě – AHA Vyškov (00:16:20).

Ženskou kategorii ovládla stylem start cíl Lada Nováková s více než minutou a půl náskokem na druhou Terezu Eliáškovou, se kterou svedla souboj Natalia Hiklová, ale nakonec obsadila až třetí příčku.

Tři nejrychlejší ženy hlavního závodu na 4,5 km:

1. Lada Nováková – AK Olymp Brno (16:36), 2. Tereza Eliášková – AK Olymp Brno (18:17), 3. Natalia Hiklová – SK Žabovřesky (18:17).

Druhý hlavní závod vyslal 191 běžců na 3 okruhy o celkové délce 10,5 km. Na startu chyběli vítězové z minulých let, takže se čekalo, kdo půjde do čela. Vedení se ujal Jiří Čípa a hned v prvním kole probíhal na prvním místě osamocen. Svůj náskok už pouze zvyšoval a doběhl si pro prvenství. Druhý Pavel Brlica a třetí Petr Šťastný trať zdolali stejným stylem a své umístění si pohlídali až do cíle.

Tři nejrychlejší muži hlavního závodu na 10,5 km:

1. Jiří Čípa – Bystré (35:19), 2. Pavel Brlica – Tréninková skupina Pavla B./Atletika Polička (36:07), 3. Petr Šťastný – Petr Čech Sport MTB team (37:01).

Hodnocení vítěze závodu Jiřího Čípy: „Příprava na závod žádná nebyla, dneska to byl spíše jen trénink. Běželo se dobře, akorát to občas někde klouzalo, protože pod tím sněhem ten led moc vidět není, takže se muselo běžet opatrněji. Na startu největší favoriti co běhají BBP dneska nebyli, takže jsem to zkusil. Ze začátku jsem zabral, abych věděl, jestli se někdo bude držet a pak už jsem si to jen tak doběhl. Vzhledem k dnešním podmínkám naštěstí bez zranění, jednou jsem tam sebou švihl v zatáčce, ale jenom na hlínu, takže to bylo v pohodě. Běžel jsem bez nesmeků, ale uvažuji o pořízení, protože minule na Kuřimské hoře jsem je taky neměl, a proto jsem pak právě musel běžet opatrněji. Co se týče BBP, tak bych určitě chtěl jet na příští závod do Rájce a pak uvidím, jak mi to bude vycházet. Snažím se spíš soustředit na větší cíl a tuto sérii beru jako skvělý trénink. Na konci března plánuju účast na maratonu, na který se soustavně připravuji, takže to mám v rámci tréninku.“

Teplota pod bodem mrazu snížila účast, ale nezabránila v běžecké zábavě, která zde nekončí a bude pokračovat 6.2.2016 na Ráječské desítce.

Výsledky

Foto 90× – www.drahanskysport.cz

http://mhybl.rajce.idnes.cz/…_23.1._2016/