Do 5.ročníku extrémního závodu Adidas 24 hodin na Lysé hoře se zaregistrovalo celkem 1033 závodníků, ke startu se jich nakonec v sobotu v 11.00h postavilo 990.

Nejrychlejším z nich byl Petr Žákovský (Adidas Outdoor Team), když jako jediný „odkroužil“ Lysou 13×. Vicemistrem republiky se stal a na druhý stupínek vystoupil za bouřlivého potlesku diváků Stanislav Najvert (Adidas Outdoor Team – 12 okruhů). Pro třetí místo si doběhl teprve 19letý mladíček ze Zubří Tomáš Štverák (The Cooling Birds / Montura – 12 okruhů).

„Proti loňsku bych řekl, že trať byla náročnější, protože na mnoha místech byl sypký sníh a běh v něm bral hodně sil. Postupně se to ale zlepšovalo. Tempo bylo od začátku docela rychlé a po dvou kolech se vedoucí skupinka značně roztrhala. Nakonec jsme zůstali se Standou sami dva. Asi po 5 kole jsem mu cuknul a postupně zvyšoval náskok, který jsem si až do konce pohlídal. Krize na mě přišla v 11 kole, když mi trvalo asi hodinu, než jsem se z ní dostal. Určitě stojí za zmínku můj support, který se o mě staral jako ve stáji F1,“ řekl novopečený Mistr České republiky Petr Žákovský.

Ženy ovládla stejně jako loni Slovenka Linda Beniačová (Salomon-za Martinku III.), když absolvovala neuvěřitelných 11 okruhů. Mistrovský titul ale získala Petra Macurová (PetjulkaTROLL) s 10 okruhy. Třetí místo patřilo Kristýně Skupieňové (Rocktechnik – 9,5×).

Nejstarším závodníkem byl 69letý Emil Trombik z Českého Těšína, který zvládl 5 okruhů.

Nejrychlejší okruh absolvovala dvojice Filip Žajdlík a Jan Stoszek (Splašení vodníci) v čase 1:13:42. Stalo se tak v druhém kole, když na vrchol Lysé hory vystoupil Filip za neuvěřitelných 49:51.

Závodníci za 24 hodin absolvovali dohromady 4 997 výstupů na Lysou horu (loni 4 907) a nastoupali 3 797 720 výš­kových metrů.

O tom, co pro některé znamená láska k Lysé hoře, svědčí výrok Honzy Stoszka (VZS Ostrava), který bral stříbro v kategorii 31–40let. Když jsem ho vezl domů do Ostravy, řekl: „Doma dám sprchu, nějaké jídlo a valím na 17h na Lysacup, nemůžu přece přerušit sérii.“

Výsledky

Foto 806× – Lukáš Podolák

Foto 159× – Dana Fojtíková

Foto 63× – František Blaha

Foto 79× – Koně Beskydy

ČT24 – Reportáž ze závodu – poslední vstup:

ČT24 – Reportáž ze závodu – vstup č.3:

ČT24 – Reportáž ze závodu – vstup č.2:

ČT24 – Reportáž ze závodu – vstup č.1:

Fotogalerie: