Nejprodávanější časopis pro mladou moderní ženu na celém světě Cosmopolitan nedávno přinesl tukožroutský plán, který vaše tělo během sedmi dní skutečně zbaví dvou kil, aniž byste museli hladovět, polykat absurdní doplňky stravy nebo vynechat celé skupiny potravin. O co tedy jde?

O malé oběti v kombinaci se specifickými technikami. Myslíme si, že je snazší dodržet stravovací plán a techniky cvičení, jež budou pasovat na váš životní styl, než konkrétní, „jednovelikos­tní“ režim.

Vyberte si minimálně čtyři z následujících nutričních a fitness tipů a zařekněte se, že je budete dodržovat sedm dní v kuse. Pokud jste nároční, přidejte pár navíc. Čím víc si jich vyberete, tím víc shodíte. Pokud začínáte hned teď, za týden budete vypadat a cítit se mnohem lehčeji.

Pijte především vodu

Sportovní nápoj, energy drink, ovocné smoothie nebo nealko pivo – každá porce obsahuje zhruba sto kalorií. Přesto vás tyto nápoje nezasytí tak, jako sto kalorií jídla, a jsou tím pádem vyplýtvané zbytečně. Jiné nápoje mohou obsahat velké množství soli a karbohydrátů, jež vaše tělo nutí zadržovat vodu, takže se po nich cítíte nafoukle.

Voda naopak neobsahuje žádné kalorie, karbohydráty a buď minimum nebo žádnou sůl, a je tudíž ideálním hubnoucím nápojem. Navíc, což je zvláštní, pomáhá odplavit z těla přebytečnou vodu a zároveň nastartovat metabolismus. Pokud vám přijde příliš fádní, přidejte si do ní plátky citronu nebo lístky máty.

Vyřaďte bílý chléb a těstoviny

Vyřazení všech produktů z bílé mouky – jako je bílá rýže, špagety, pečivo – povede k okamžitému zhubnutí čistě proto, že jednoduché karbohydráty, které jsou v nich obsažené, způsobují nadýmání obzvláště v oblasti pupíku. „Jednoduché karbohydráty vám nadělají paseku s hmotností, neboť je velice rychle strávíte, máte po nich brzy hlad a je mnohem pravděpodobnější, že se později přejíte,“ komentuje to MUDr. Jana Klauer, autorka The Park Avenue Nutritionist’s Plan.

Pokud byste chtěli zajít ještě o krok dál, nenahrazujte je zdravějšími, ovšem stále nadýmajícími celozrnnými produkty, ale jezte místo nich týden zeleninu. Z kuřecího sendviče se tak stane kuřecí salát a do dipu místo brambůrek budete namáčet mrkev. Komplexní karbohydráty obsažené v zelenině se tráví pomaleji a budete si delší dobu připadat sytí. A protože zeleninu tvoří z velké části voda, pomůže vám navíc vyplavit z těla zadržovanou vodu.

Každý den třicet minut cvičte

Jakýkoliv druh cvičení, při němž se vám zvedne tep, spaluje kalorie. Víc kalorií však spotřebujete, když si vyberete cvičící sestavu, ve které se naráz zapojuje několik svalových skupin.

Ideální je spinning, cardio kickbox a sestavy cviků v duchu „boot-campu“. Během půl hodiny každého z nich spálíte mezi 200 a 300 kaloriemi a zároveň se vám budou tvarovat paže, nohy a střed těla, takže se všechno zpevní a budete vypadat štíhleji.

Ještě víc kalorií spálíte, když do cvičení zařadíte intervaly: krátké fáze o vysoké intenzitě se budou střídat s pomalejším cvičením. Odborníci si nejsou jistí, proč to tak je, ale trenéři by za intervaly dali ruku do okně.

Hodinu před cvičením si dejte kávu

Tohle je jediná výjimka z pravidla „pijme pouze vodu“: tak, jako vás káva nabudí ráno v práci, hrnek kafe před cvičením s troškou odstředěného mléka (cca 11 kalorií) nebo černé (jen 5 kalorií) vás při tréninku nabudí. Spálíte víc kalorií, aniž byste si uvědomili, že jste schopní cvičit s větší intenzitou.

Dopřejte si každou noc sex a nahoře buďte vy

Ne že byste potřebovala záminku pro to, abyste musela každou noc hupsnout na svého chlapa, faktem však je, že v této poloze dostávají tukové zásoby na frak. Když jste nahoře, znamená to, že se o celou show musíte postarat sama a čím aktivnější jste, tím víc kalorií spálíte – až 144 za 30 minut.

Sex také pomáhá doplnit hladinu endorfinů, které zmírňují touhu po jídle. Otočte se navíc nahoře čelem vzad (čili obličejem od chlapa) a postaráte se o to, že stehna a zadek dostanou ještě trochu víc zabrat.

Obden dělejte 36 kliků a výpadů

Evergreeny z tělocvičny pomáhají budovat svaly, takže budete vypadat sportovněji. Obden odcvičte tři sady po dvanácti. Kliky se zaměřují na horní část těla, zatímco výpady formují zadek, boky a stehna. Ujistěte se, že při dělání kliků máte záda a nohy v rovině. Výpady budou ještě efektivnější, pokud si do každé ruky vezmete přídavnou zátěž.

Spěte o třicet minut déle

Půl hodina navíc bez ohledu na to, jestli spíte pět nebo osm hodin, vás osvěží natolik, že si budete vybírat lepší potraviny (jinými slovy žádné rychlé cukry na snídani, abyste se nakopli), nebudete utahaní a zvýšíte pravděpodobnost, že nevynecháte cvičení. Víc spánku (ideálně 7 až 8 hodin) vám navíc zrychlí metabolismus. A vzhledem k tomu, že se svaly budují ve spánku, když si déle schrupnete, budete svalnatější.

Obětujte jedno jídlo

Když obětujete jednu neřest – jako jsou brambůrky při televizi nebo čokoládový dortík po obědě – snadno tak vyškrtnete několik set kalorií a nebudete tím pádem přiživovat tukové zásoby.

Nedovolte foťáku, aby vám přidával kila

Zvedněte bradu, ruce držte od těla a k objektivu se lehce natočte bokem s jednou nohou před druhou.

Dejte si k obědu lososa

Je plný živin, které pomáhají budovat svalovou hmotu a vaše pleť po něm bude zdravě zářit. Někteří výživoví poradci tvrdí, že poté, co sníte porci lososa, zvýrazní se vám rysy.

Seďte rovně

Když budete sedět s narovnanými zády, staženými rameny dozadu a zatáhnete břicho, budete mít mnohem útlejší střed těla.