Hlavním smyslem cvičení s vlastní vahou je upevnění našeho zdraví. V širším kontextu je mostem ke zdravému životnímu stylu a sebepoznání. Jak správně začít, jakých základních chyb se vyvarovat?

„Proč trávit v posilovně hodiny, když si můžeme zvolit několik nejefektivnějších cviků a věnovat jim jen a právě tolik času, kolik naše tělo potřebuje?“

Ne každý se v moderních fitness centrech cítí zrovna příjemně. Značka oblečení je tu často důležitější než technika a nakonec i počet specializovaných strojů nás může odradit hned na samotném začátku. Možná vás pak potěší zjištění, že si vystačíte s vlastním tělem a že nepotřebujete skoro nic než pár desítek minut týdně správně využívat vaši vlastní váhu.

Jak by řekl kamarád trenér, pojďme se podívat na naše „domácí cvičeníčko“.

ODPOVĚDNOST VŮČI SOBĚ

Moderní trendy ve fitness se s podporou moderních výzkumů vrací o několik desítek let zpátky, do doby před boomem kulturistiky a body buildingu. Ukazuje se, že správně prováděný minimalistický trénink tělu a zdraví prospívá víc než rutinní dřina v posilovně.

A o naše zdraví tu jde především. Pokud je pro vás velikost bicepsu a prsních svalů důležitější než životnost kloubů, následující řádky se vám zamlouvat nebudou.

Cílem cvičení je převzetí zodpovědnosti za sebe sama. Kdo chce být ve stáří ve finanční pohodě, ten přebírá část odpovědnosti za svoji budoucnost a nespoléhá jen na státní penzijní systém. Stejně tak se mnozí stavíme ke svému zdraví – nečekáme, že za nás naše problémy vyřeší doktoři, ale zdravotním potížím aktivně předcházíme. Cvičením, dobrou výživou, zájmem o duševní zdraví. Dovolím si předpokládat, že takhle uvažuje většina čtenářů BezvaBĚH.cz.

Hlavním úkolem cvičení by měla být prevence zdravotních potíží, takzvaná prehabilitace. Naším cílem je, abychom s naším tělem ve zdraví fungovali co nejdéle. Spousta lidí uvažuje správně, ale cvičí nesprávně. Mnozí se už od základu hýbeme špatně a ještě k tomu přidáme nálož. Tělu to neprospívá.

JAK JSME NA TOM?

Při posilování s vlastní vahou zjistíme, jak na tom skutečně jsme, říká Pavel Macek, instruktor čínských bojových umění a silového a kondičního tréninku. Můžeme sice zvednout dvojnásobek naší váhy, ale to ještě neznamená, že jsme fit.

Spousta lidí má o cvičení s vlastní vahou svou vlastní představu, vytvořenou kdysi tělocvikářem nebo trenérem sportu, kterému jsme se věnovali v dětství: pár kliků, dřepů, sedy lehy. Právě na sedy lehy nebo sklapovačky bychom podle Pavla Macka měli zapomenout.

Čtěte také TIP PRO BĚŽCE: CVIČENÍ S VLASTNÍ VAHOU – 2. část

„Odborník na záda Stuart McGill dokázal, že při těchto zkracovačkách funguje podobný mechanismus, jako když člověka vezmou plotýnky. Bederní páteř na to není stavěná, její funkcí je hlavně stabilizace,“ vysvětluje.

Na jaké cviky se tedy při cvičení s vlastní vahou zaměřit? Mezi ty základní patří kliky, vzpory, shyby, gymnastické mosty a dřepy. Správně provedený dřep je podle Macka jedním z nejdůležitějších cvičení pro každého. Je ukazatelem, jak jsme na tom například s mobilitou kotníků, kyčlí nebo hrudní páteře.

PARETOVÝCH 80/20 PŘI CVIČENÍ

Minimalistické přístupy a časová efektivita se dnes prosazují ve všech oblastech a v posledních letech i ve cvičení. Takzvaný Paretův princip říká, že 80 % důsledků pramení z 20 % příčin. Toto pravidle lze aplikovat na nejrůznější činnosti, od ekonomiky po sportovní aktivity.

Proč trávit v posilovně hodiny a ještě při tom z neznalosti škodit vlastnímu zdraví, když si můžeme zvolit několik nejefektivnějších cviků pro celé tělo a věnovat jim jen a právě tolik času, kolik naše tělo potřebuje?

Naše tělo není složené z jednotlivých součástek. Jsme jeden fungující organismus.

„V posilovnách jsou dnes desítky strojů, tenhle na biceps, tenhle na triceps… To je špatně. Naše tělo není složené z jednotlivých součástek, jsme jeden fungující organismus. Podobné trendy vidíme i v rámci různých duchovních systémů – izolační nebo naopak holistický přístup,“ říká Macek.

To samé se podle něj týká kondičního tréninku. Pár desítek let se fitness pod vlivem kulturistiky a body buildingu upínal čistě na estetickou funkci, místo aby se soustředil na zdraví. Pravidelný návštěvník fitness centra si pak často ublížil při běžných aktivitách, mnohdy dokonce při samotném cvičení, protože jeho tělo bylo ztuhlé, nepřirozeně zformované, přetížené.

Převzato z Psychologie.cz


Autor článku Honza Smetánka je produkční, publicista a DJ. Je absolventem Fakulty mezinárodních vztahů na VŠE v Praze. Od roku 2004 pracoval v mediích jako vedoucí vydání, produkční a novinář u vydavateltsví Media Laboratory, Grand princ a VLP. V současné době působí jako vydavatel a manažer projektu Psychologie.cz