Kvalitní běžecký batoh je nedílnou součástí výbavy každého vytrvalostního běžce. Batohy závodní série Salomon S-LAB nabízejí alternativu pro běžce s těmi nejvyššími nároky. Batoh S-LAB Advanced Skin3 je jedním z nejlehčích batohů na trhu, jehož nejnovější verze shodila oproti předchozí dalších 30 % váhy!

Správná hydratace je při dlouhých bězích nezbytná

Především v letním období je správná hydratace velmi důležitou součástí tréninku. Na trhu je v současné době nepřeberné množství různých typů běžeckých hydratačních systémů, od ledvinek a speciálních láhví, až po běžecké batohy.

Salomon patří v tomto směru k pionýrům mezi běžeckými značkami a každý rok přichází s inovativními produkty, které se vyznačují nízkou váhou a neuvěřitelným komfortem. Díky spolupráci s nejlepší horskými běžci světa jako jsou Kilian Jornet, Anna Frost či Jonathan Wyatt reflektují batohy řady S-LAB skutečné potřeby běžců.

První dojmy aneb sedí dokonale

Na produktech Salomon mám hodně rád jejich neskutečný komfort. Jak boty, tak i další produkty hned při prvním použití sedí skvěle a nejinak tomu bylo u závodního S-LABového batohu Advanced Skin3. Salomon má obecně střih běžeckých batohů hodně propracovaný. Komfortu přidává také unikátní dvojřadé Twin Link stahování na hrudi a konstrukce Motion Fit Trail, díky kterým si každý běžec uzpůsobí nastavení batohu své postavě a potřebám. Běžeckých batohů jsem měl možnost vyzkoušet více, ovšem už jenom díky komfortnosti a střihu preferuji právě Salomon. Po prvním delším běhu nechcete mít na zádech při laufu nic jiného. Navíc tento batoh je k dispozici dokonce ve čtyřech velikostech.

Soft flask láhve – lehčí už to nebude

Samotný hydratační systém je vyřešený pomocí takzvaných „soft flask“ láhví, které jsou umístěny ve speciálních kapsách v přední části batohu. S tímto konceptem přišli designéři Salomonu před několika lety, kdy ve svých závodních batozích nahradili nejčastěji používané hydrovaky právě extrémně lehkými soft flasky.

V setu s batohem dostanete dvě tyto soft flask láhve, které jsou dobře využitelné i bez samotného batohu. V parném letním počasí je to ideální doplněk také na kratší běhy, při kterých je batoh zbytečný, do ruky se ovšem voda hodí. Soft flask láhve jsou k dostání o objemu 150, 250 a 500 mililitrů. Salomon ovšem myslí i na běžce, kteří přece jen preferují hydrovak.

V zadní části batohu je totiž místo na hydrovak o objemu až 1,5 litru, který ovšem v ceně již není. Pro dlouhé letní ultratraily je ovšem kombinace soft flasks a hydrovaku možnost, jak mít na zádech při minimální váze batohu až 2,5 litru tekutin!

Soft flask lahviček se ovšem zároveň týká jedna z mála výhrad, kterou k batohu mám. V situaci, kdy při závodě je tekutina v láhvi z více než poloviny vypita, tak se zhoršuje manipulace a samotný komfort občerstvování.

Každý milimetr batohu využitý na 100 %

Z hlediska úložného prostoru, kapes a uchycení trekových holí jsou S-LABové batohy skutečně propracovány do posledního detailu. Jak název napovídá, testovaný model disponuje maximálním objemem 5 litrů. Do batohu bez problémů dám běžeckou bundu, návleky, mobil, dostatek tekutin a výživy na 5–6 hodin dlouhé výběhy.

I přes to, že batoh je navržen ze strečového materiálu poměrně minimalistickým způsobem a váží mírně pod 300 gramů, kapes je na něm opravdu požehnaně. Všechny kapsy na gely, tablety, mobil a další vybavení jsou jednoduše dostupné bez nutnosti sundávat batoh. Díky zadní podélné „klokaní“ kapse po celé šířce je využit i prostor kolem boční strany těla. Integrovaná píšťalka je z hlediska bezpečnosti v horách samozřejmostí.

Zhodnocení

  • skvělý střih, sedí dokonale díky Twin Link systému uchycení
  • dostatečný počet kapes a úložného prostoru
  • minimální váha, na těle batoh takřka necítíte